• 2020.07.30.

Megmenekült a kecsői magyar iskola

Megmenekült a kecsői magyar iskola

Megmenekült a kecsői magyar iskola 1024 684 Patrióták

Múlt hét szerdán jelképesen átadtuk a kecsői magyar iskola megmentéséért összegyűlt 5.438.660 forint adományt a felvidéki település polgármesterének. Lőrincz Gyula nagy örömét fejezte ki, hogy a támogatásnak köszönhetően szeptemberben ismét megnyithatja kapuit az intézmény.

Nemzeti Összetartozás Programunk keretében rekord összegű adományt sikerült összegyűjteni a kecsői magyar iskola megmentéséért, összesen majdnem öt és fél millió forintot – közölte Hetzmann Róbert a jelképes átadó után. A Patrióták elnöke köszönetet mondott egyesületünk nevében mindazon honpolgároknak, akik felajánlásaikkal, hozzájárultak a kecsői magyar iskola megmaradásához, „hogy ez a kétszáz éve létező iskola még legalább kétszáz évig létezzen itt, Gömörországban” – fogalmazott.

Szervezetünk tavaly értesült arról, hogy a diáklétszám után járó fejkvóta már nem biztosítja a 350 lelkes felvidéki falu magyar iskolájának fenntartását, így az intézményt a megszűnés fenyegeti. Az elmúlt években azonban kiugróan megnőtt a születések száma a településen, ezért az iskolának csupán néhány szűkös évet kell átvészelnie.

Tavaly decemberben jótékonysági gálaesttel indítottuk útjára az adománygyűjtést, majd februárban a fűtési szezonra tekintettel az addig érkezett 1,7 millió forintot átutaltuk az iskolát fenntartó önkormányzat bankszámlájára. A kezdeményezéshez Kövér László, az Országgyűlés elnöke is csatlakozott, aki házelnöki keretéből egymillió forintot ajánlott fel az iskola megmentésére.

Szeptemberben újranyithatjuk a kecsői magyar iskolát, nagy öröm ez a szülőknek és a gyermekeknek is, akik így helyben, a szülőfalujukban sajátíthatják el az alapvető ismereteket – mondta Lőrincz Gyula. Kecső polgármestere hozzáfűzte: nincs annál fontosabb, és nem is lesz, hogy a falu gyerekei megkapják a lehetőséget, hogy magyar földön magyarul tanulhassanak.

Hidaskürti Nagy Mátyás © Patrióták 2020. 07. 26.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.