Közlemények, Rólunk írták

Sajtószoba

Ha Ön újságíró, sajtómegkeresést az alábbi e-mail címre küldhet számunkra: info[kukac]patriotak[pont]hu

Közleményeink

Prielle Kornélia-emlékszoba nyílt Máramarosszigeten

Prielle Kornélia-emlékszoba nyílt Máramarosszigeten 1920 2560 Patrióták

A máramarosszigeti református gyülekezet múzeumaként működik a pénteken átadott tárlat, amely bemutatja a Tisza-völgyi városban született színművésznő, a XIX. század második felének ünnepelt primadonnája megmaradt emléktárgyait. A Patrióták küldöttsége koszorút helyezett el a Prielle Kornélia szülőházán eredetileg 1896-ban állított emléktáblánál, amely mostantól a múzeum udvari homlokzatán áll.

Nagyváradra utazott a Wittner Mária-kiállítás

Nagyváradra utazott a Wittner Mária-kiállítás 2048 1365 Patrióták

A Szent László Napok alkalmából Németh Szilárd országgyűlési képviselő nyitotta meg a Wittner Mária-emlékkiállítást a bihari megyeszékhely történelmi jelentőségű várában, a Bethlen-bástya „F” épületében. A „Készültem az útra” című tárlat a következő két héten is Nagyváradon marad, július 12-ig a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában találkozhatnak vele az érdeklődők.

Folytatódik a Wittner Mária-kiállítás vándorútja

Folytatódik a Wittner Mária-kiállítás vándorútja 1218 900 Patrióták

Wittner Mária politikai fogolyként 13 évet ült börtönben, majd a rendszerváltás után rendíthetetlenül szállt szembe az ’56-os örökség meghamisításával és a szabadságharcosok hőstetteinek elhallgatásával. A legenda életműve előtt tisztelgő kiállítás vándorútja pályázati támogatással tovább folytatódik. A tárlatról egy videó is készült, amely felkerült a Patrióták Youtube-csatornájára.

Tárlatvezető készült a Wittner Mária-kiállításhoz

Tárlatvezető készült a Wittner Mária-kiállításhoz 2362 1890 Patrióták

Megjelent a Patrióták kiadásában a „Készültem az útra” című, Wittner Mária életművét bemutató vándorkiállítás tárlatvezetője. A színes, 64 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált kiadvány a kiállítás teljes anyagát tartalmazza, így a szerkesztők szándéka szerint oktatási segédanyagként is alkalmazható.

Egy teljes és győzedelmes élet

Egy teljes és győzedelmes élet 1601 868 Patrióták

„Wittner Mária élete egy olyan egyedülállóan nehéz, tragédiákkal és szenvedésekkel teli életút, amely azonban mégis egy teljes és győzedelmes élet” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a „Készültem az útra” című kiállítás vándorútjának utolsó állomásán, a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány épületében.

„Marika néni olyan erőt sugárzott belém, amely azóta is munkál bennem”

„Marika néni olyan erőt sugárzott belém, amely azóta is munkál bennem” 1013 1239 Patrióták

Hajagos Csaba történész-főmuzeológussal, a Kecskeméti Katona József Múzeum történeti-néprajzi osztályvezetőjével, kulturális örökségvédelmi szakértőjével beszélgettünk, aki szakmai kurátorként vett részt a Wittner Mária-emlékkiállítás megszületésében. Igazi sokoldalú személyiség: bár még mindig csak harmincas éveit tölti, főállása mellett középiskolában és egyetemen is óraadóként tanít, műsort vezet a városi televízióban, szerkesztője a kecskeméti helytörténeti magazinnak, szakértője a Bács-Kiskun vármegyei Értéktár Bizottságnak és az MLSZ igazolt labdarúgó játékosa szülőfaluja, Nyárlőrinc színeiben.

A magyar függetlenség ügyére tette fel életét

A magyar függetlenség ügyére tette fel életét 1338 900 Patrióták

Megnyílt Budapest X. kerületében, az Újhegyi Közösségi Házban a Wittner Mária-emlékkiállítás. A vándorút hetedik állomásán D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és Hajagos Csaba történész tartott rendhagyó tárlatvezetést.

Pasaréten járt a Wittner Mária-kiállítás

Pasaréten járt a Wittner Mária-kiállítás 2048 1536 Patrióták

Árpádföld után egy igazi bel-budai helyszínen, a II. kerületi Pasaréti Közösségi Házban nyílt meg a „Készültem az útra” című, Wittner Mária életművének emléket állító kiállítás. A tárlatot Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos, kerületi polgármesterjelölt nyitotta meg. A rendezvény résztvevői rendhagyó tárlatvezetésen tudhattak meg többet az ’56-os legendáról.

Szembeszálltak a vörös ördöggel – Varga János a Tóth Ilonka Emlékházban

Szembeszálltak a vörös ördöggel – Varga János a Tóth Ilonka Emlékházban 2560 1707 Patrióták

Varga János 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária egykori elítélttársa tartott előadást május 7-én kedden a XVI. kerület különleges emlékhelyén, ahová életében először jutott el. A Corvin közi pesti srác szobor alakjának ihletőjével Huth Gergely újságíró, a PestiSrácok.hu portál főszerkesztője beszélgetett.

Földradar találhatná meg Szent István nagyapjának sírját

Földradar találhatná meg Szent István nagyapjának sírját 1819 615 Patrióták

A korai magyar történelem kutatását nagyban hátráltatja, hogy jelenleg egyetlen nagyfejedelmünk sírját sem ismerjük. Anonymus gestája nyomán sokan és sokat foglalkoztak már Árpád vezér feltételezett óbudai sírjával – kézzelfogható eredmények azonban nem születtek. Furcsa, hogy a fejedelemi rang egyik későbbi viselőjének, Árpád unokájának nyughelye nem mozgatta meg ennyire a kutatók fantáziáját, pedig erről a helyszínről is rendelkezünk néhány információval.

Érmellékre is jutott a Patrióták könyveiből

Érmellékre is jutott a Patrióták könyveiből 2560 1920 Patrióták

Érmihályfalván, a „szabadságra vágyó ifjak” városában járt a Patrióták küldöttsége. A partiumi település diákjai megismerkedhetnek a Királydomb meséivel, Az ősi fejfák üzenetével, A haza ifjú hősei című kiadvánnyal és Domonkos László Sáros vármegyéről írt szociográfiai kötetével.

Meghívó – Akik szembeszálltak a vörös ördöggel

Meghívó – Akik szembeszálltak a vörös ördöggel 1329 891 Patrióták

A 18 órakor kezdődő est folyamán Varga János, az utolsó élő Corvin közi szabadságharcos – a Corvin közi pesti srác szobor alakjának ihletője – lesz a Patrióták és a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ vendége, akit Huth Gergely újságíró, a PestiSrácok.hu portál főszerkesztője kérdez majd 1956-ról, Wittner Máriához fűződő emlékeiről és a mai kor antikommunista teendőiről.

„Az igazság a lélekben él, a lélek pedig halhatatlan”

„Az igazság a lélekben él, a lélek pedig halhatatlan” 1338 900 Patrióták

Wittner Mária életét bemutató vándorkiállításunk hétfőn Tóth Ilona ártatlanul kivégzett szigorló orvostanhallgató megrendítő emlékhelyére utazott, ahol a tárlatot Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere nyitotta meg.

Nagytéténybe utazott a Wittner Mária-kiállítás

Nagytéténybe utazott a Wittner Mária-kiállítás 1338 900 Patrióták

Karsay Ferenc, a főváros XXII. kerületének polgármestere személyes emlékeinek felidézésével nyitotta meg az ’56-os legenda életművéről szóló vándorkiállítást a nagytétényi Szelmann Házban. A rendhagyó tárlatvezetéssel egybekötött rendezvényt Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész és a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékei gazdagították fellépésükkel.

„Sokkal többet tudok tenni fentről értetek”

„Sokkal többet tudok tenni fentről értetek” 1658 894 Patrióták

„Wittner Mária törhetetlen, hősies élete folyamatos veszteségekből táplálkozott, mint gyökérzetből, és folyamatosan adni tudott ezekből a veszteségekből” – hangzott el az ’56-os hős életútját és szellemi örökségét bemutató „Készültem az útra” című kiállítást kiegészítő szakmai konferencián, a Polgárok Házában.

Konferenciát rendezünk Wittner Mária emlékére

Konferenciát rendezünk Wittner Mária emlékére 2000 1414 Patrióták

Rendhagyó emlékülés veszi kezdetét március 20-án, szerdán 15 órai kezdettel a budapesti Polgárok Házában. Neves közéleti személyiségek és a történészszakma kiválóságai tartanak előadásokat Wittner Mária életművéről, valamint az 1956-os szabadságharcos számára fontos közügyekről. A rendezvény ingyenes, de a résztvevőktől előzetes regisztrációt kérünk.

Soroksáron folytatta útját a Wittner Mária-kiállítás

Soroksáron folytatta útját a Wittner Mária-kiállítás 1707 2560 Patrióták

A Wittner Máriára emlékező tárlatot Bese Ferenc polgármester nyitotta meg a Táncsics Művelődési Házban, majd Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a kiállítás védnökének beszéde következett, amit Dudás Zoltán olvasott fel.

Mező Gábor: Terror és hatalomátmentés

Mező Gábor: Terror és hatalomátmentés 2048 931 Patrióták

„Wittner Máriáéktól megtanulhatjuk azt, hogy nem kell félnünk. Hogy mindent túl tudunk élni. Hogy mindent becsületesen is túl lehet élni. Kell ennél jobb üzenet ebben a zavaros, posztmodern korban, ahol percemberkék uralják a virtuális világot?”

Gyertyagyújtás Wittner Mária sírjánál

Gyertyagyújtás Wittner Mária sírjánál 1920 1941 Patrióták

Miután ünnepélyes keretek között megnyílt a Wittner Mária-emlékkiállítás, felkerestük az 1956-os szabadságharcos, volt halálraítélt síremlékét Dunakeszi temetőjében.

Aki egy volt közülünk, mégis egy valóságos hős

Aki egy volt közülünk, mégis egy valóságos hős 1329 644 Patrióták

Wittner Mária egy volt közülünk, mégis, több volt mint hétköznapi ember, egy valóságos ’56-os hős – hangzott el Dunakeszin a „Készültem az útra” című, Wittner Máriáról szóló vándorkiállítás megnyitóján, amelyen Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Németh Szilárd országgyűlési képviselő is részt vettek. Az eseményen Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke arról beszélt, Wittner Mária azt az üzenetet hagyta a Patriótákra, „hogy a zászlót soha ne hagyjuk a földön heverni. A zászlót fel kell venni és tovább kell vinni.”

Rólunk írták

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.