• 2020.07.24.

Nemzeti régiók: kétmillió aláírás az új cél (videó)

Nemzeti régiók: kétmillió aláírás az új cél (videó)

Nemzeti régiók: kétmillió aláírás az új cél (videó) 768 432 Patrióták

A székelyektől kiindult európai polgári kezdeményezés azt jelzi az uniós szervek számára, hogy Románia nemzetiségi politikája nagyon távol áll a modellértékűségtől – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja a júliusi online Patrióta Esten.

A nemzeti régiókért indult kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikája kezelje kiemelt figyelemmel ezeket a térségeket, aminek megfelelő módja lenne, ha létrejönne egy külön zseb, ami célzottan a nemzeti régiók számára lenne elérhető – mondta Dabis Attila a július 2-án élőben közvetített Patrióta Esten.

Az SZNT külügyi megbízottja ismertette, hogy május 7-ig több mint 1,2 millió aláírás érkezett a nemzeti régiókért, amiből 200-250 ezer szignót papír alapon gyűjtöttek.

A koronavírus-járvány miatt az uniós szervek várhatóan meghosszabbítják a petíció határidejét, azonban erről csak júliusban születik végső döntés. „Május 8. óta nekünk semmiféle jogalapunk nincs ahhoz, hogy bárkinek a személyes adatait gyűjtsük és kezeljük” – emelte ki, hozzátéve, hogy az aláírásgyűjtő felületet majd akkor indítják újra, ha hatályba lép az erről szóló uniós jogszabály.

„Európa egészére kiterjedő kampányt fogunk indítani, és minden olyan közösséget igyekszünk megszólítani a saját nyelvén, amelyik érdekelt ennek a kezdeményezésnek a sikerében” – számolt be terveikről Dabis Attila, aki szerint az új cél a kétmillió aláírás összegyűjtése.

 

Az SZNT külügyi megbízottja nézői kérdésre válaszul elmondta, hogy elképzelésük szerint a nemzetiségi régióknak szánt pénzalap a közigazgatási hatáskörrel nem rendelkező térségek számára is elérhető lenne, ami Székelyföld uniós szinten történő elismerését eredményezné.

Dabis Attilával a Hazajáró óbudai stúdiójában Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke beszélgetett, aki a beszélgetés végén bejelentette, hogy a Patrióta Esték rendezvénysorozat a járványveszély miatt költözött a digitális világba, a következő esttel azonban várhatóan visszatér a Küküllő Székely Kocsmába.

H.R. © Patrióták, 2020. 07. 06.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.