• 2020.07.30.

Tisztelet a honvédő nemzeti ellenállásnak!

Tisztelet a honvédő nemzeti ellenállásnak!

Tisztelet a honvédő nemzeti ellenállásnak! 150 150 Patrióták

Akik száz éve bátrak és hősök voltak

Az elhallgatott történelem feltárásáról szól a Patrióták szeptember 2-án induló, „Akik bátrak és hősök voltak” című programsorozata, amelynek fókuszában a Rongyos Gárda és az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés áll. A tudományos konferenciákkal kísért szabadtéri vándorkiállítás Trianon 100. évfordulója alkalmából a diktátummal szembeni társadalmi önszerveződéseket mutatja be Kecskeméten, Budapesten és a felkelők által megmentett Sopronban.

1919-1920-ban a Tanácsköztársaság, a román megszállás, majd a trianoni békediktátum után a sokak által megjósolt nemzethalál állapota bekövetkezni látszott. Miközben a hivatalos államvezetés a pacifizmus téves jelszavai alatt a területvesztés ellen nem tett semmit, az ország különböző részein már 1919-ben lakossági fegyveres ellenállások alakultak ki, amik az 1920-as trianoni békediktátum hatásra tovább fokozódtak, végül pedig a bécsi döntések légkörében, az 1930-as évek végén kiújultak. A felkelők önfeláldozásának döntő szerepe volt abban, hogy a trianoni országcsonkítás nem öltött még kegyetlenebb méreteket, Magyarország meg tudta őrizni Sopron városát és környékét.

Patrióták által szervezett trianoni emlékévhez kapcsolódó programsorozat – amely a koronavírus okozta járványhelyzet miatt szeptemberben kezdetét – egyik kiemelt vezérfonala, hogy a korabeli civil nemzeti ellenállás legmeghatározóbb fejezetét, a nyugat-magyarországi felkelésben harcoló Rongyos Gárda osztrák megszállókkal szemben vívott bravúros nemzetmentő akcióit bemutassa.

Az elmúlt száz évben politikai megfontolásból elutasított Rongyos Gárda története a történettudomány és a magyar emlékezetpolitika nagy adóssága. Emiatt is fontos cél, hogy a korabeli hősök és egész települések ellenállásának tanúságtételét kiemeljük, tovább erősítve ezzel napjainkban a magyar összetartozás gondolatát, valamint a cselekvő hazaszeretetet és a hazáért tenni akarás gyakorlatát. 

A kiállítás a történelmi kontextus részletes megismertetése mellett a Rongyos Gárda által vívott harcok, az abban részt vevő személyek tanúságtételének bemutatásával, a haza megmaradásáért tett erőfeszítések kiemelésével próbát tesz a kommunista diktatúra és a szocialista időszak alatt tabusított történelmi tettek bemutatására, hiszen ne feledjük: Hazánk 19-20. századi történetének kritikus korszakaiban (1848-49, 1919-20, 1944-45, 1956) a megmaradást jobbára a nemzeti ellenállás jelentette.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezendő program központi eleme a három szabadtéri helyszínen (Kecskemét, Sopron, Budapest), demonstratív jelleggel megrendezendő ingyenes kiállítás, amellyel elősegítjük, hogy minél szélesebb körben megismertessük a nemzetmentő hősök életútját és a hozzájuk kapcsolódó eseményeket. A Hajagos Csaba történész-kurátor által gondozott kiállításhoz honlap és mobilapplikáció is készül, melyekkel a közoktatás számára elérhetővé tesszük a Trianonnal szembeni nemzeti ellenállások történetét. A kiállításhoz eredeti elképzeléseink szerint szorosan kapcsolódó családi programokat azonban a járványhelyzet miatt online formában valósítjuk meg.

A program keretében a tudományos eszmecserére is lehetőséget teremt a Magyar Patrióták Közössége, hiszen két helyszínen (Kecskemét, Budapest) 1-1 napos nemzetközi tudományos konferencia rendezünk a nemzeti ellenállás gyakorlatainak és a Rongyos Gárda tevékenységének fókuszpontba állításával, amely diskurzus – egy-egy az utókor számára is elérhető – tanulmánykötet megjelenésével zárul.

A szabadtéri kiállítási installációt 2020. szeptember 2-tól 8-ig a kecskeméti Deák Ferenc téren, szeptember 10-től 16-ig a főváros XVI. kerületében található Reformátorok terén, majd szeptember 18-24-ig a soproni Várkerületen, a Mária-oszlopnál tekinthetik meg az érdeklődők minden nap 8-20 óráig.

Patrióták 2020. 07. 27.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.