• 2017.12.21.

Tiltakozunk a Zichy-ház lebontása ellen

Tiltakozunk a Zichy-ház lebontása ellen

Tiltakozunk a Zichy-ház lebontása ellen 150 150 Patrióták

Védett épületet bontanának a Palotanegyedben

Le kívánja bontani a budapesti Palotanegyedben (VIII. kerület), a Nemzeti Múzeum közelében található Zichy-házat tulajdonosa, a Szent Szív Társaság. A Heti Válasz adott hírt arról, hogy a mai külsejében 150 éve fennálló helyi védettséget élvező épületet egy, a történelmi városképbe nem illeszkedő hatalmas tömb váltaná fel. A Magyar Patrióták Közössége közleményben tiltakozik a nemzet közös örökségét képező Zichy-ház tervezett lebontása ellen. Arra kérjük a női szerzetesrend vezetését, hogy az ingatlanfejlesztést a Múzeum utca 19. szám alatti régi épület értékeinek megőrzésével, a városkép sérelme nélkül valósítsa meg. Meglepő, hogy ezúttal nem egy külföldi befektető, hanem éppen egy női szerzetesrend kíván védett épületet bontani. „Nem kérünk olyan fejlesztésekből, melyek nem hajlandóak tudomást venni évszázadok alatt kialakult épített környezetünkről, fővárosunk műemléki értékeiről!”

Közlemény
Tiltakozunk a Zichy-ház lebontása ellen

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Szent Szív (Sacre Coeur) Társaság le kívánja bontani a józsefvárosi Múzeum és Szentkirályi utca sarkán álló védett épületet, a rend tulajdonát képező volt Zichy-házat. Megengedhetetlennek tartjuk bármely, a magyar főváros történelmi múltja szempontjából jelentős épület elpusztítását, különösen, hogy az a nemzeti emlékhelynek minősülő Nemzeti Múzeum közvetlen közelében található.

A védett ház helyére tervezett új épület megjelenésében és tömegében egyáltalán nem illeszkedne a szomszédos házakhoz, és megbontaná az utcakép egységét. Nem kérünk olyan fejlesztésekből, melyek nem tartják tiszteletben évszázadok alatt kialakult épített környezetünket, fővárosunk műemléki értékeit! Éppen ezért a Magyar Patrióták Közössége létrehozta a „Mentsük meg a Zichy-házat” nevű facebook oldalt, melyhez minden értékvédő honfitársunk csatlakozását várjuk.

Az elmúlt években Józsefvárosban olyan átfogó városépítési programok valósultak meg, amelyek kiemelt figyelmet fordítottak a kerület történelmi értékeinek megóvására. Mivel a Zichy-ház lebontása mindezzel ellentétes, egyesületünk arra kéri a kerület vezetését, hogy ne engedje a bemutatott, örökségellenes szemléletet tükröző tervek megvalósulását. Tisztelettel felszólítjuk a Szent Szív Apácarendet, hogy jelenlegi elképzelését vonja vissza, és készíttessen olyan tervet, amely megfelel a Palotanegyed történelmi hagyományainak, és nem jár a meglévő védett ház elpusztításával.

A Szentkirályi utca felőli homlokzat és az új épület látványterve

A tiltakozó csoporthoz itt lehet csatlakozni: https://www.facebook.com/zichyhaz

Zichy-ház

A Múzeum utca felőli homlokzat

A veszélybe került, Múzeum utca 19. szám alatti kétemeletes ház építésének pontos ideje nem ismert, mai formáját Gróf Zichy Antal alatt nyerte, aki – miután az ingatlant 1864-ben megvásárolta – emelet ráépítésére kért engedélyt. A terveket Rill Imre építész készítette 1871-ben. Homlokzata a korszak magyar építészetének jellegzetes példánya. Sorsa egybefonódott a szomszédos, Révay-Tajnay-bérházzal. (Falai között élt Mikszáth Kálmán író és Tisza Kálmán miniszterelnök.) 1916-ban vásárolta meg báró Vécsey Mária és Hausser Sarolta, és az épületet a Szent Szív zárda használatába adták, ahol a rend leánygimnáziuma, a Sophianum működött 1917-től az államosításig, 1948-ig. 1926-tól kezdve szomszédjával, a ma Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkara által használt négyemeletes épülettel együtt a Sacré Coeur apácák által fenntartott Sophianum leánygimnáziumnak adott otthont.

Magyar Patrióták Közössége © 2015. december 18.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.