• 2017.12.22.

Bemutatjuk a kommunizmusban lerombolt magyar templomokat

Bemutatjuk a kommunizmusban lerombolt magyar templomokat

Bemutatjuk a kommunizmusban lerombolt magyar templomokat 150 150 Patrióták

Közlemény

A Magyar Patrióták Közössége a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján bejelenti legújabb kezdeményezését, amely a pártállami időkben lerombolt magyar templomok felkutatásáról és bemutatásáról szól. A kutatómunka egy, a megsemmisített templomokat ismertető, fényképekkel illusztrált emlékkönyv megjelentetését tűzi ki célul. Kezdeményezésünk célja, hogy a bolsevik rendszer egyház- és tradícióellenes politikájának erre az eddig háttérbe szorult oldalára rávilágítsunk.

Budavári Mária Magdolna-templom, városligeti Regnum Marianum, drégelypalánki Szondy-emlékkápolna, brassói református templom – néhány példa azon templomok közül, melyeket ma már nem láthatunk. A Magyar Patrióták Közössége össze kívánja állítani a kommunista rendszer idején – határon innen és túl – lebontott magyar templomok jegyzékét és a róluk fellelhető információkat. Ezért arra kérjük mindazokat, akiknek tudomásuk van ilyen templomokról, kápolnákról, keressenek meg minket elérhetőségeink valamelyikén.

1944-45-ben Magyarország és a történelmi Magyar Királyság legnagyobb része szovjet uralom alá került. A templomrombolóknak Sztálin mutatott példát, aki 1931-ben elrendelte a történelmi emlékhelynek számító moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház felrobbantását, hogy helyén felépíttesse a szovjetek palotáját.

Kezdeményezésünkkel a múlt feltárásán túl azt szeretnénk elérni, hogy a közvélemény tudomást szerezzen a kommunista megszállók által elpusztított magyar templomokról, valamint a helyi közösségek szenvedéseiről.

Magyar Patrióták Közössége © Budapest, 2016. február 25.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.