Koszorúzás a kopjafáknál

Koszorúzás a kopjafáknál 2560 1920 Patrióták
Kegyeleti túra

Koszorúzás a kopjafáknál

A Patrióták küldöttsége mindenszentek és halottak napja alkalmából 2018 óta minden évben koszorút helyez el az egyesület által állított kopjafáknál, így Verőcén Kristóf László egykori csendőrnyomozó törzsőrmester, 1956-os mártír, valamint Üllőn Egán Iván Pál fiatalon elesett hősi halott emlékére. Idén sajnos újabb állomással bővült a kegyeleti emléktúra: a nemrégiben elhunyt Wittner Mária sírjánál is koszorúztunk Dunakeszin.

Évek óta az egyesület kisebb-nagyobb csoportja útra kel ilyenkor, hogy mindenszentek és halottak napja alkalmából felkeresse azokat a temetőket, ahol a Patrióták kopjafái állnak. Szervezetünk 2017-ben állított emléket Zétényi Zsolt jogásszal közösen Kristóf László csendőrnyomozó törzsőrmesternek, az 1956 utáni megtorlás áldozatának egykori lakóhelyén, a Dunakanyarban található Verőce református temetőjében. A háború után visszavonultan és álnéven élő gazdálkodónak azért kellett ártatlanul meghalnia, mert 1944-ben részt vett Ságvári Endre letartóztatásában, 1956-ban pedig élelemmel segítette a felkelőket – a pártállam többek között az ő személyének előtérbe helyezésével próbálta meg ’56 reakciós jellegét igazolni.

Kristóf László kopjafája a temetőkápolna szomszédságában, egy öreg diófa alatt áll. Nem csak emlékmű, hanem egyúttal jelképes sír is, Kristóf László földi maradványai ugyanis sohasem kerültek elő…

Az emlékjelet jó állapotban találtuk, de a fafelület felújítása lassan időszerű lesz, és a környezetet is rendezni kell, mivel a nyári hőhullámban kipusztultak a 2017-ben ültetett dísznövények. Ezt a jövő tavasszal, társadalmi munka keretében tervezzük megvalósítani.

A szintén Pest megyei Üllő temetőjében Egán Iván Pál, a II. világháború idején barátaival csapatot szervező hősi halott, az Egán-család ifjú sarja emlékére 2019-ben állítottunk kopjafát. A főhajtásnak most különleges aktualitást ad, hogy éppen a napokban jelent meg Botlik József történész könyve Egán Iván Pálról. Az ’Egy ifjú önfeláldozása Magyarországért’ című kötetet a Patrióták honlapjáról lehet megrendelni. A kegyeleti túra résztvevői itt is elhelyezték az emlékezés koszorúját, és mécseseket gyújtottak.

Idén sajnos bővült a kegyeleti túra állomásainak száma: 2022. szeptember 14-én elhunyt Wittner Mária, akivel számos közös kezdeményezést indított útjára egyesületünk. A Patrióták ezért a dunakeszi temetőt is felkeresték, és elhelyezték az emlékezés koszorúját és mécseseit az 1956-os szabadságharcos, egykori halálraítélt sírhelyénél.

Patrióták © 2022. november 1.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.