Búcsú a szabadságharcostól

Búcsú a szabadságharcostól 960 720 Patrióták
Búcsút vettünk a szabadságharcostól

Wittner Mária 1937–2022

November 14-én helyezték végső nyugalomra Dunakeszi temetőjében Wittner Máriát, 1956-os halálraítélt szabadságharcost. A 86. életévében elhunyt legendás hős gyászszertartását Kozma Imre atya tartotta, aki elmondta, Wittner Mária életműve mind nemzetünk, mind az egyetemes kultúrának hatalmas java.

Wittner Mária 1956-os hős, a diktatúra idején halálraítélt szabadságharcos, nemzedékek példaképe 2022. szeptember 14-én, életének 86. évében hunyt el. A Patriótákkal hosszú évekre visszatekintő közös munkára is emlékezve – amit a Gondviselés kegyelmének tartunk –, egyesületünk nevében Hetzmann Róbert elnök nekrológban búcsúzott „a haza örök-ifjú hőséről”.

Péntek kora délután nagy tömeg jelent meg Dunakeszi város temetőjében: a legfőbb közjogi méltóságok, a közélet és a magyar kultúra közismert és kevésbé közismert szereplői, feketébe öltözött honpolgárok határon innen és túl – köztük néhányan a még élő harcostársak közül –, idősek és ifjak – mindnyájan Wittner Mária tisztelői, egy-egy szál fehér rózsával a kezükben. A nemzet legjava, hogy búcsút vegyen a Corvin köz hősétől, aki kétszáz napot töltött a siralomházban és 13 évet a diktatúra börtönében.

A gyászszertartást celebráló Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke mindannyiunk szívéből szólt, amikor azt mondta: „Életműve mind nemzetünknek, mind az egyetemes kultúrának hatalmas java. Mindvégig szolgálni akart, az igazságosság emblematikus alakja, egy olyan korban, mikor az élők a holtakra irigykedtek. Mindenki tudomására hozta, mely értékek meghatározók számára. Soha senki előtt nem hallgatta el véleményét, és mindenki tisztában lehetett azzal, hogy mit gondol felőle. Nemcsak szókimondás volt ez, volt benne a próféták halálos elkölcsi bátorságából.”

A szabadságharcos végakaratának megfelelően Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház püspöke is imát mondott Wittner Máriáért, a család és a barátok nevében pedig Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő beszélt.

Wittner Mária nemzetünkért adta életét. Emlékét örökké megőrizzük!

Patrióták © 2022. 10. 18.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.