• 2017.09.16.

Műemlékrombolás a budai Duna-parton

Műemlékrombolás a budai Duna-parton

Műemlékrombolás a budai Duna-parton 150 150 Patrióták

Annak ellenére, hogy az ingatlan műemlék, lebontja a tulajdonában álló volt Radetzky-laktanyát tulajdonosa, a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat. A jeles történelmi épület helyét egy 32.000 négyzetméter alapterületű, hétszintes irodaház foglalná el. A hatalmas üveg-acél épület csak kisebb töredékeket őrizne meg a XIX. századi műemlék homlokzatából. A Magyar Patrióták Közössége tiltakozik a műemléki védelem alatt álló épület elpusztítása és a világörökség részét képező budai Duna-part egységének megbontása miatt.

A tér jelképe az 1934-ben Istók János által készített Bem József-szobor, amely az 1849-es győztes piski csatának állít emléket – háttérben a laktanya

A tér jelképe az 1934-ben Istók János által készített Bem József-szobor, amely az 1849-es győztes piski csatának állít emléket – háttérben a laktanya

A Bem József-szobor hátterét adó épületegyüttest csak 2011-ben nyilvánították műemlékké, miután korábbi tulajdonosa a jelenlegivel mindenben megegyező átalakítási tervet jelentett be. Az 53/2011. (VIII. 25). NEFMI rendelet a védelem céljaként a historizáló stílusú, 1897-ben épült laktanya és az 1840 körüli klasszicista katonai élelemtár építészeti értékeinek megőrzését jelöli meg. A kaszárnya Benedicty József építészmérnök tervei szerint készült, és a monarchia korabeli katonai építészet egyik utolsó emléke.

A II. világháborút követően Görgey Artúr nevét viselő laktanya XX. századi történelmét viharok jellemezték: 1921-ben tűzvész pusztította, falai 1944-45-ben a Gestapo és a Halálfejes Légió kegyetlenkedéseinek tanúi voltak, majd később az államvédelem (ÁVH) és a Munkásőrség használta. Közéleti pályafutását a rendszerváltás után a Magyar Demokrata Fórum (MDF) székházaként fejezte be. Kultikus szerepet adott az épületnek, hogy az 1956-os forradalom lényegében az előtte álló Bem szobortól indult.

1956. október 23-án a laktanya ablakából adták ki a zászlókat az induló forradalmároknak
A katonai élelemtár
Tüntetés 1956. október 23-án:
a forradalom háttere a laktanya volt
A tervezett modern épület megbontja a városképet, a laktanyából megőrzött részletek inkább giccsnek tekinthetők (Kép: T2a Építész Iroda)

A tervezett modern épület megbontja a városképet, a laktanyából megőrzött részletek inkább giccsnek tekinthetők
(Kép: T2a Építész Iroda)

A Magyar Patrióták Közössége tagjai segítségével folyamatosan figyelemmel kíséri a helyszínen folyó munkálatokat. A kivitelező néhány napja vonult fel a területre és kezdte meg a bontást, amelynek következtében az 1840 körül épült magtárról már lekerültek a cserepek. A tulajdonos bejelentése nemcsak az örökségvédőket, hanem a helyi lakosokat is megrázta. A szomszédos épületeknél magasabbra tervezett irodaház zsúfoltabbá teszi a környéket és megbontja a tér történelmi hangulatát.

A beruházás 2019-re készülne el, de a bontási munkálatokkal már augusztusra végeznének. S bár a tulajdonos az elképzelést a műemléki és a modern építészeti világ ötvözetének nevezi, az eredeti homlokzatból származó néhány kulissza kivételével semmit sem őriznének meg a történelmi épületből.

A Radetzky-laktanya fontos építészeti és hadtörténeti emlék, környezete az 1956-os forradalom egyik kiemelkedő helyszíne, ezért egyesületünk a műemléki és világörökségi védelem alatt álló épület lebontását megengedhetetlennek tartja.

Már bontják az élelemtár tetejét
A bontás a főváros dunai látképén komoly sebet ütne

A bontás a főváros dunai látképén komoly sebet ütne

A Bem tér 3. szám alatti ingatlanon a munkálatokat egy 2010-es építési engedély alapján végzik, holott az épületet 2011-ben műemlékké nyilvánították. A Magyar Patrióták Közössége elsőként az illetékes műemlékvédelmi hatósági szervekhez fordult, mivel megítélésünk szerint a bontás jogellenes lehet, az annak alapjául szolgáló engedély ugyanis nem a műemléki engedélyezési feladatokat ellátó hatóságtól származik.

Egyesületünk a közeljövőben tiltakozó megmozdulást fog szervezni annak érdekében, hogy a Radetzky-laktanya eltüntetése ellen felemeljük hangunkat, valamint a veszélyben lévő műemlékekre felhívjuk a figyelmet. Ha a beruházás a jelenlegi tervek szerint valósul meg, könnyen lehet, hogy Budapest elveszíti világörökségi rangját. A készülő tiltakozásról honlapunkon értesíteni fogjuk a közvéleményt.

Magyar Patrióták Közössége © 2016. május 24.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.