Újra előkerült a Radetzky-laktanya homlokzata

Újra előkerült a Radetzky-laktanya homlokzata 2560 1920 Patrióták
Bem tér

Újra előkerült a Radetzky-laktanya homlokzata

A Patrióták közösségi oldalára feltöltött friss képeken ugyan még nem a végleges állapot látható, ám az már nyilvánvaló, hogy volt értelme küzdeni a Bem tér ikonikus épületéért: az 1956-os szabadságharcban fontos szerepet játszó tér látképe nem szenvedett csorbát.

Bár a hajdani Radetzky-laktanya hátsó szárnyait lebontották és a Bem téri tömbnek is csak a homlokzata maradhatott meg, a tér arculata nem csorbult. Mindez jelentős eredmény, hiszen a sikeresen megakadályozott korábbi tervek az épület egészének megsemmisülésével számoltak.

Az 1897-ben épült Radetzky-laktanya látképe által uralt Bem tér meghatározó szerepet játszott az 1956-os szabadságharc kirobbanásakor. A történelmi épület a rendszerváltás nagy tanúja is egyben, hiszen az 1990-es években az MDF székháza működött falai között.

Szervezetünk tiltakozó megmozdulást szervezett 2016-ban, amikor az ingatlan tulajdonosa az akkor még műemlék épület bontását érvényes engedélyek hiányában megkezdte. A Radetzky-laktanya sorsát később is folyamatosan figyelemmel kísértük, még akkor is, amikor a műemléki védelem lekerült az épületről. A most megvalósult beruházás egy kompromisszum eredménye, amely a hatalmas területű hajdani kaszárnya történelmi és városképi szempontból legértékesebb Bem téri traktusának homlokzatát megőrizte. Reméljük, a nemzeti emlékezet szempontjából igen fontos eseményeknek lesz majd emléktáblája a megújult homlokzaton.

Patrióták © 2023. 09. 12.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.