• 2021.01.20.

Megjelent az ősi fejfák üzenete

Megjelent az ősi fejfák üzenete

Megjelent az ősi fejfák üzenete 1024 530 Patrióták
Nyáron egy film segítségével hívtuk fel a figyelmet a vidéki temetők elfeledett néprajzi értékeire, a fából készült, régi faragott sirjelekre. A fejfás temetkezési kultúrát a magyarság még a messzi Keletről hozta magával, az évezredes hagyomány fennmaradása azonban napjainkban kétségesnek látszik. Erről is szól a Patrióták legújabb könyve, Az ősi fejfák üzenete című munka Kontos Gábor tollából.

A Kárpát-medence szerte fából készített, ember alakúra faragott fejfa a régi hitvilág jegyében kezdetben az elhunytat jelképezte. Eredetileg minden településen saját jelképrendszerük alakult ki, ez a hagyomány azonban mára a legtöbb helyről kiveszett. A Patrióták munkacsoportja 2020-ban dokumentálta a belföldi fejfás temetőket, melyekben a harminc-negyven évvel ezelőtti állapotokhoz képest a hagyományos sírjelek drámai visszaszorulását tapasztaltuk.

A Patrióták kiadásában 2020 végén megjelent kötet a tavaly nyáron bemutatott film folytatásaként született meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A 136 oldalas, keménykötésű könyv különlegessége, hogy Kontos Gábor tanulmánya mellett egy száz felvételből álló színes képmellékletet is tartalmaz, aligha hiányozhat a magyar néprajz iránt érdeklődők könyvespolcáról.

A kötet nem kerül kereskedelmi forgalomba, azonban az egyesület támogatóinak nagy örömmel megküldjük. Amennyiben Ön is szeretne egy példányt Az ősi fejfák üzenetéből, kérjük, e-mailben (info@patriotak.hu) vegye fel velünk a kapcsolatot!

Patrióták © 2021. január 20.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.