• 2021.01.21.

Patrióta Esték: Domonkos László szembeszáll a globalista irodalmi kánonnal

Patrióta Esték: Domonkos László szembeszáll a globalista irodalmi kánonnal

Patrióta Esték: Domonkos László szembeszáll a globalista irodalmi kánonnal 1024 451 Patrióták
Idén januártól online formában indul újra egyesületünk közkedvelt, fiatalabb korosztálynak szóló ismeretterjesztő rendezvénysorozata, a Patrióta Esték. A január 21-i beszélgetés vendége az 1956 utáni magyar irodalomtörténet kutatója, Domonkos László író volt, akivel Hetzmann Róbert elnök beszélgetett az aczéli kultúrpolitika továbbéléséről, az Esterházy Péter futtatásával szárba szökkent „magyar nyelvű” irodalomról és Francia Kiss Mihályról.

Hamarosan megjelenik Domonkos László Gúzsbantánc című könyve az elmúlt 60 év magyar irodalomtörténetéről, melyben az író tudatosan szembehelyezkedik a kommunista diktatúrában kialakított kánonnal. A magyar kultúra napjához közeledve megrendezett „online rendezvényen” Domonkos László párhuzamot vont az 1970-es évek végétől megjelent öncélú, a közösségnek hátat fordító „magyar nyelvű” irodalom szárba szökkenése és Esterházy Péter mesterséges felfuttatása között.

Az író szerint a népi-urbánus szembenállás mára radikálisan megváltozott, és felváltotta a nemzetpárti és a kozmopolita-globalista szemléletű irodalom ellentéte, amely egyre inkább az élet pártján állók és a pusztulás híveinek törésvonalával vált egyenértékűvé.

„Aki nemzetellenes, minden esetben a dekadencia, az eszménytelenség, a cinimus oldalán áll” – vallja.

A hivatalos kánon azóta is létezik „Aczél György apródjai” jóvoltából, de a magyar irodalmat a „magyar nyelvű” irodalom továbbra sem tudta kiszorítani – mondta Domonkos László. Az író szerint míg Aczél Györgyék időnként a másik oldalt is engedték szóhoz jutni, az új kánonban ez már elképzelhetetlen, például a frankfurti könyvvásárra nemzetpárti szerzők nem kapnak meghívást.

A Patrióta Esten kiderült, hogy hamarosan újra kiadják Domonkos László Francia Kiss Mihályról szóló könyvét. Az író elmondta, az eredetileg 2011-ben írt kötetet most újabb információkkal is kiegészítette, így várhatóan többet fogunk tudni a Rongyos Gárdában harcoló, 1956 után kivégzett nemzeti ellenállóról.

Patrióták © 2021. január 21.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.