• 2020.10.02.

Mégsem tűnik el a Radetzky-laktanya

A Bem téri városkép megmarad
Radetzky-laktanya látványterv: 2016, 2020

Mégsem tűnik el a Radetzky-laktanya

Mégsem tűnik el a Radetzky-laktanya 1024 366 Patrióták
A Bem téri épületrész homlokzatának megőrzésével alakul át az 1956-os forradalom ikonikus budai épülete – írja az Octogon építészeti magazin. A Radetzky-laktanyát 2016-ban az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a lebontástól. Az épület azóta már nem műemlék, így a befektető most közzétett terve egy vállalható kompromisszum eredménye, ami a négy évvel ezelőtti elképzelésekhez képest jobban figyelembe veszi az örökségvédelmi érdekeket.

A befektető képviselői az Octogon magazinnak elárulták, hogy bár a kaszárnya belső tereit és hátsó traktusait lebontják, a Radetzky-laktanya Bem téri része megőrzi 19. századi arculatát. További eredmény, hogy az egykori MDF-székház főhomlokzatán helyreállítják a második világháború után nem restaurált eredeti díszítőelemeket. A Bem József utcai és a Fekete Sas utcai oldalhomlokzatok az első traktus mélységéig szintén megmaradnak, így a Bem térre néző tömb gyakorlatilag különálló épületként egy 130 szobás szállodának ad majd otthont, míg a telek hátsó részén egy modern irodaház épül.

A Patrióták 2016 óta foglalkozik a Radetzky-laktanya sorsával: akkor egy külföldi ingatlanfejlesztő megkezdte a százhúsz éves épület bontását, hogy a helyére egy hatalmas irodaházat építsen. A négy évvel ezelőtti tervek a műemlék megsemmisítéséről szóltak, a kaszárnya homlokzatából csak díszletszerű szakaszokat hagytak volna meg. A Patrióták határozott fellépésének eredményeként a kormányhivatal leállította a műemlék lerombolását, ami azért volt lehetséges, mert a befektető nem rendelkezett érvényes bontási engedéllyel.

Az épület két évvel ezelőtt gazdát cserélt, és egy kormányzati döntés értelmében megszűnt műemléki védettsége. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy az új, magyar hátterű tulajdonos az ingatlant nem kívánja eredeti állapotában fenntartani. Egyesületünk azóta is mindent megtett azért, hogy az ingatlanfejlesztés tekintettel legyen a Radetzky-laktanya építészeti értékeire, és ezúttal is sikerült elérnünk, hogy a két évtizede pusztuló épületet ne bontsák le teljes egészében.

A négy évvel ezelőtti tervekhez képest egyértelmű előrelépés, hogy az ingatlan történeti és városképi szempontból legfontosabb, Bem téri része (rajta az 1838-ból származó árvíztáblával) végül mégis fennmarad az utókor számára. Önmagában ez a tény rámutat arra, hogy a civil kiállás és a befektetett rengeteg munka nem volt eredménytelen.

Sokan csak MDF-székházként ismerik

Az 1897-ben épült cs. és kir. kaszárnya 1956. október 23-án, a Bem téri tüntetések alatt a forradalom kultikus helyszínévé vált. A rendszerváltozástól 2001-ig a Magyar Demokrata Fórum székházának otthont adó épületet később külföldi ingatlanbefektetők szerezték meg, és pusztulni hagyták. Bár a Radetzky-laktanya anyagi valójában nem marad meg, egy civil szervezet számára igen jelentős eredmény, hogy sikerült elérni a műemléki státusszal már nem rendelkező egykori kaszárnya Bem téri arculatának megőrzését. Az épület többi részének bontása az építtető tájékoztatása szerint októberben kezdődik.

Patrióták © 2020. október 1.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.