• 2018.12.19.

Újrakezdődhet a Radetzky-laktanya kálváriája

Újrakezdődhet a Radetzky-laktanya kálváriája

Újrakezdődhet a Radetzky-laktanya kálváriája 150 150 Patrióták

KÖZLEMÉNY

Alig sikerült megmenteni a Bem téri történelmi épületet attól, hogy külföldi tulajdonosa lebontsa, december 17-én a Magyar Közlönyben megjelent egy miniszteri rendelet, amely törölte a Radetzky-laktanya műemléki védettségét.

Értesüléseink szerint szlovák hátterű tulajdonosa, a HB Reavis idén novemberben túladott az ingatlanon. A Radetzky-laktanyát egy magyar ingatlanbefektető cég, a Blue Urban Elegant Kft. szerezte meg. Az új tulajdonos szándékai egyelőre nem ismertek, azonban a műemléki védelem megszüntetése azt sejteti, hogy az ’56-os forradalom jelképes épülete ismét komoly veszélybe került.

Két évvel ezelőtt a kormányzat azért tartotta fontosnak a Radetzky-laktanya megvédését, mert „az eljárással érintett épület nemzetünk I. kategóriás műemléke, eszmei jelentősége és egyedisége révén országos szinten kiemelkedő műemléki jelentőséggel bír”, valamint „Duna-felőli homlokzata révén a világörökség részeként nemzetközi viszonylatban is jelentős értéket képvisel.”

Egyesületünk a Radetzky-laktanya műemléki védettségének megszüntetése miatt az alapvető jogok biztosához fordult, mivel meggyőződésünk szerint a miniszteri rendelet az épített környezet védelmében már elért szinthez képest indokolatlan visszalépést tartalmaz, ami az Alaptörvénybe ütközik.

A Magyar Patrióták Közössége ahogy eddig, úgy a jövőben is minden lehetséges lépést meg fog tenni a nemzet közös örökségét képező Radetzky-laktanya megmentéséért.

Budapest, 2018. december 19.
Magyar Patrióták Közössége ©

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.