• 2017.09.16.

Csatát nyertünk a Bem téren

Csatát nyertünk a Bem téren

Csatát nyertünk a Bem téren 150 150 Patrióták

Elkaszálták a befektető engedélyét, aki ennek ellenére tovább bont

Örömmel és megelégedéssel vettük tudomásuk, hogy a Fővárosi Kormányhivatal leállította a budapesti Bem téren álló volt Radetzky-laktanya bontását, és visszavonta a műemlék épületre 2010 májusában kiadott bontási-építési engedélyt. A hatóság megállapította, hogy a műemlék csaknem teljes megsemmisülésével járó terveket az akkor hatályos szabályok megszegésével hagyta jóvá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, mivel a műemléki érdekeket nem vette figyelembe, miközben indokolási kötelezettségének sem tett eleget. A befektető engedélye ráadásul 2012 szeptemberében érvényét veszítette, így neki sem kezdhetett volna jogszerűen a XIX. századi épületegyüttes lerombolásának.

A kormányhivatal határozatában kiemeli: „Az eljárással érintett épület nemzetünk I. kategóriás műemléke, eszmei jelentősége és egyedisége révén országos szinten kiemelkedő műemléki jelentőséggel bír. Továbbá a Bem József téri, Duna-felőli homlokzata révén a világörökség részeként nemzetközi viszonylatban is jelentős értéket képvisel.” A kormányhivatal azt is megállapította, hogy a tervezett irodaház megvalósulása esetén az egyedileg védett örökségi elem részlegesen megsemmisülne, valamint a világörökségi panoráma jelentős mértékben sérülne. Egyesületünk a hatósági eljárás eredményét az örökségvédelem történelmi sikerének tartja.

A tető rombolása tovább folyik…

A tető rombolása tovább folyik…

Döbbenetes, hogy a szlovák hátterű befektető – fittyet hányva a hatóság döntésére – a mai napon tovább folytatta a bontási tevékenységet és a tetőt fedő cserepek eltávolítását, holott az épület helyreállítása kivételével semmilyen építési munka végzésére nem lenne jogosult. A Magyar Patrióták Közössége feljelentést tett a rendőrségen és a hatóságot is értesítette.

A befektető arcátlan magatartása miatt úgy döntöttünk, hogy a hatóság példaértékű eljárása ellenére megtartjuk június 9-én 18 órára meghirdetett tüntetésünket. A békés rendezvényen kiállunk a Radetzky-laktanya megóvása és a történelmi településképek védelme mellett, valamint tiltakozásunkat fejezzük ki az értékeinket és törvényeinket nem tisztelő befektetői önkény ellen.

Találkozzunk csütörtökön 18 órakor Budán, Bem József szobránál!

A tüntetés aktuálpolitika-mentes, ezért megkérjük a résztvevőket, hogy tartózkodjanak minden aktuálpolitikai megnyilvánulástól (pl. plakátok, politikai jelvények)!

Magyar Patrióták Közössége © 2016. június 7.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.