• 2017.09.16.

Megmentettük a Radetzky-laktanyát!

Megmentettük a Radetzky-laktanyát!

Megmentettük a Radetzky-laktanyát! 150 150 Patrióták

Tiltakozásunk célt ért, ugyanis Fővárosi Kormányhivatal leállította a budai Bem téri műemlék bontását, és visszavonta a 2010-ben – szabályellenesen – kiadott építési-bontási engedélyt, így nem létesülhet 32.000 négyzetméter területű modern irodaház a XIX. századi kaszárnya helyén. A hatósági határozat 2016. június 3-ától kötelezi a tulajdonost, azaz a helyreállítás kivételével semmilyen építési munkálat végzésére nem jogosult, azonban ennek ellenére június 7-én tovább folytatták a tető bontását.

A Magyar Patrióták Közössége büntető feljelentést tett és tiltakozott, amelynek hatására felhagytak a munkavégzéssel. Egyesületünk június 9-én békés tüntetést tartott a Radetzky-laktanya megóvásáért, amelyen a vihar ellenére közel háromszázan vettek részt. A rendezvényen bejelentettük, hogy az ügyet megnyertük, de amíg a munkagépek a helyszínen vannak, figyelemmel kísérjük az épület sorsát.

A Bem téren megtartott gyűlésről hamarosan képes beszámolót teszünk közzé. Addig is, a Magyar Patrióták Közössége az alábbi közleményt adta ki:


Üdvözöljük a Radetzky-laktanya megmenekülését

Örömmel és megelégedéssel fogadtuk, hogy a Fővárosi Kormányhivatal leállította a budai Bem téri műemlék Radetzky-laktanya bontását, és az épületre 2010 májusában kiadott építési-bontási engedélyt visszavonta, mivel az már megadása idején sem felelt meg a műemlékvédelmi és világörökségi előírásoknak. A hatóság amellett, hogy igazolta megfogalmazott aggályainkat, egyben eleget is tett 2016. május 25-i petíciónkban foglalt követelésünknek, amelyhez több mint 7500 honpolgár csatlakozott aláírásával.

Egyesületünk egyetért azzal a kormányzati állásponttal, miszerint vissza kell állítani az eredeti állapotokat. A Radetzky-laktanya valóban nemzetünk I. kategóriás műemléke, ugyanakkor a helyére tervezett hatemeletes, üveg-acél homlokzatú irodaház elcsúfította volna a világörökség részét képező budai Duna-parti látképet, súlyosan sértve ezáltal a közérdeket.

Az egykori Bem téri kaszárnya megmentése a magyar örökségvédelem történelmi sikere, mivel egy tőkeerős, európai szinten meghatározó külföldi befektető elképzelését sikerült meghiúsítanunk, amit a Magyar Patrióták Közössége egyik legnagyobb győzelmeként tart számon.

Követeljük a tulajdonos részéről a műemlék jó karban tartását, továbbá kezdeményezzük, hogy az épületben kapjon helyet egy, az 1956-os forradalom helyi eseményeit bemutató kiállítótér, valamint a főhomlokzaton hirdesse emléktábla, hogy a kaszárnya hosszú éveken át a Magyar Demokrata Fórum székháza volt.

A közlemény az Országos Sajtószolgálat oldalán is megtekinthető.

Magyar Patrióták Közössége © 2016. június 10.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.