• 2020.01.05.

Makón már nincs Károlyi Mihály utca

Makón már nincs Károlyi Mihály utca

Makón már nincs Károlyi Mihály utca 150 150 Patrióták

Csanád vármegye egykori székhelyén a vörös gróf utcájával együtt az Erdei Ferenc teret is átnevezték. A Patrióták által kifogásolt két közterület már nem Rákosi padlássöprésért felelős miniszterének és Károlyi Mihálynak állít emléket, helyettük hamarosan az Aradi tér és a Nagy György utca feliratokat olvashatjuk az útjelző táblákon. Eközben Gyulán is lecserélték egy Rákosi-miniszter, Darvas József utcáját, ott az ’56-os szabadságharc helyi mártírja váltotta az eddigi névadót.

A makói testület november végi ülésén a jobboldali városvezetés színeiben politizáló Mágori András önkormányzati képviselő kiemelte, hogy bár a városban nagy kultusza van Erdei Ferencnek, ám a kommunista diktatúrában való részvétele miatt teljes mértékben támogatja a tér átnevezését.

A közterület új neve Aradi tér lett, mivel innen indul az Arad felé vezető országút.

Az Erdei Ferenc tér nevének megváltoztatását élesen támadta a DK nevű szélsőséges párt helyi képviselője: Mucsi Tamás szerint addig nem indokolt átnevezni a kuláküldözés idején földművelésügyi miniszteri tisztséget betöltő Erdei Ferenc teret, ameddig Lázár János országgyűlési képviselő koszorút visz Horthy Miklós sírjára.

Az előterjesztés értelmében Erdei Ferenc szobrai, emléktáblái is eltűnnek a közterekről.

A kommunistákkal kollaboráló népi íróból lett miniszter egykori Erdei Ferenc, új nevén Aradi téri szobrát már el is szállíttatta az önkormányzat a helyi múzeumba.

A budapestit már átnevezték, de országosan még mindig 16 utca viseli a vörös gróf nevét

A Patriótákat megelégedéssel tölti el, hogy legnagyobb nemzeti tragédiánk emlékévének kezdetén éppen egy Károlyi Mihály utca eltörléséről adhatunk hírt. A magyar haderőt ellenséges támadás idején szétzüllesztő, alkalmatlanságával oly sok kárt okozó politikus makói utcája mostantól a város felvirágoztatásában komoly érdemeket szerző Nagy Györgyöknek állít emléket. Ez a család nemcsak a török hódoltság utáni újjáépítésből vette ki a részét, hanem 1849-ben a szabadságharc egyik szabadcsapatának hadnagyát adta Nagy György József személyében.

Megdöbbentő, hogy a makói utcanévcsere után még mindig 16 magyarországi településen létezik az országvesztő Károlyi Mihályról elnevezett közterület, holott ez 2013 óta mulasztásos törvénysértésnek minősül.

A Patrióták kiemelt célja, hogy a trianoni békediktátum 100. évfordulójáig az összeset eltöröljük.

A vörös emigráció tagjaként hazánk vesztére törő Károlyi és a Rákosi-rendszer működtetésében kulcsszerepet játszó Erdei közterületeinek átnevezésével Makó is azon városok közé tartozik, ahol nincsenek már önkényuralmi utcanevek.

Gyulán ’56-os mártír váltja Rákosi miniszterét

A Patrióták közérdekű bejelentésének hatására átnevezték a Gyulavári városrészben található Darvas József utcát. Az 1947 és 1956 között különböző miniszteri tisztségeket betöltő kommunista funkcionárius helyett mostantól a szabadságharcban való részvétele miatt 1957-ben kivégzett Mány Erzsébet nevét viseli a közterület.

Dr. Csige Gábor, a város jegyzője a novemberi testületi ülésen hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a járási hivatallal együttműködve minden segítséget megad a lakóknak, így elintézik a lakcímkártya-igénylést, az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos teendőket, sőt a közmű-szolgáltatóknál is eljárnak.

A képviselő-testület döntése következtében Gyulán sincs több kommunista utca.

A Magyar Patrióták Közössége tavaly február 25-én, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján indított országos akciót annak érdekében, hogy a XX. századi önkényuralmi rendszerekre utaló közterületneveket lecseréljék. Bár a kommunista utcaneveket jogszabály tiltja, egyesületünk közel nyolcszáz olyan elnevezéssel szemben kezdeményezte a kormányhivatalok eljárását, melyek a diktatúra megalapozóiról vagy kiszolgálóiról, így súlyos nemzetellenes bűnök elkövetőiről kapták nevüket.

Korábban írtuk: Pápán már átnevezték a Szabó Ervin utcát

H. R. / Magyar Patrióták Közössége © 2020. január 5.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.