• 2020.01.29.

Térképre tettük az első magyar Atlantisz örökségét

Térképre tettük az első magyar Atlantisz örökségét

Térképre tettük az első magyar Atlantisz örökségét 1024 681 Patrióták

A Szerémség régi magyar földrajzi neveiről jelentetett meg kiadványt a Magyar Patrióták Közössége. A Délvidék középkor végén elsüllyedt ékszerdobozát ma már kevesen ismerik, pedig ez a vidék kulcsszerepet játszott nemzeti múltunkban és a magyar kultúrtörténetben. Egyesületünk a most megjelent füzettel a törökdúlás idején feledésbe merült elnevezéseket szeretné feleleveníteni.

Itt készült Mátyás király kedvenc bora, itt zajlott a nándorfehérvári diadal hadmozdulatainak jelentős része és itt született a magyar Huszita Biblia – többek között erről volt nevezetes a Szerémség, a Magyar Királyság egyik legdélebbi vármegyéje. Régmúltunk elveszett ékszerdoboza elsősorban páratlan gazdagsága és műveltsége lévén vált Európa-szerte ismertté a középkorban. Bora messze földön híres volt, így nem véletlenül mondta II. Ulászló az oszmán térnyerés idején: „Nagy baj köszönt reánk, elesett Szerém, arra kényszerülünk, hogy Tokajit igyunk.”

A kiadvány célja a feledésbe merült helységnevek felelevenítése

Ma a szerb-horvát határ szeli ketté a Duna és a Száva között elterülő tájat, aminek tündöklését a törökdúlás törölte el végleg. A Szerémség eredeti fényét sosem tudta már visszanyerni, ezért is nevezte a tájat Domonkos László író, irodalomtörténész találóan

a magyar történelem első Atlantiszának.

A trianoni csonkítás után egy évszázaddal is él itt szórványmagyarság, és az egykori településnevek is őrzik a magyar múlt emlékét. Ezt a hagyatékot ápolja a Magyar Patrióták Közössége részletes térképpel illusztrált kiadványa, a Magyar helységnevek a Szerémségben, amely az egyesület több mint hároméves kutatómunkájának eredménye.

A kiadványt forgatva megismerkedhetünk a települések etnikai összetételével, a helységnevek eredeti jelentésével és történelmi eredetével.

A kiadvány belívén a Szerémség mai térképe látható a helyreállított történelmi helynevekkel

A Patrióták szerint a Szerémség magyar neveihez ragaszkodnunk kell a múlt tiszteletéből fakadóan, ezért

kezdeményezni fogjuk a Földrajzinév-bizottságnál a kutatómunka során összegyűjtött elnevezések hivatalos elismerését.

A 2019-ben megjelent, de a nyilvánosság számára csak most közzétett kötet Wass Albertet idézve hangsúlyozza: „Nem szabad idegenként visszatérnünk oda, ahol valamikor otthon voltunk.”

A kiadvány megjelenését a Bethlen Gábor Alap támogatta. A 36 oldalas füzet elektronikus változata itt olvasható.

Nagy Mátyás / Magyar Patrióták Közössége © 2020. január 29.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.