• 2019.02.26.

Petíciót indítottunk a kommunista utcanevek eltörléséért

Petíciót indítottunk a kommunista utcanevek eltörléséért

Petíciót indítottunk a kommunista utcanevek eltörléséért 1000 665 Patrióták

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján, a fővárosi Szabó Ervin téren megtartott sajtótájékoztatóján jelentette be a Magyar Patrióták Közössége, hogy jogi úton lép fel a kommunista utcaneveket eltörlése érdekében. Bár 2013 óta törvény tiltja a XX. századi önkényuralmi rendszerekre közvetlenül utaló elnevezések tilalmát, az egyesület tudomása szerint jelenleg is még mintegy ezer ilyen utcanév található Magyarországon.

 

A sajtótájékoztatóra az egyesület tagjai egy bannerrel készültek, amin a szabolcsi Sényő községben található Vörös Csillag utca névtáblája volt látható. Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke – az ’56-osok tettére emlékeztetve – kivágta a vörös csillag szót a plakátról, majd a tagok lyukas utcatáblát mintázó matricát ragasztottak fel a Szabó Ervin tér utcatáblájára.

 

Kivágott vörös csillag
Kivágott vörös csillag

Hetzmann Róbert elnök közölte, hogy az egyesület összegyűjtött minden olyan közterületet és közintézményt, melyet olyan személyekről neveztek el, akik a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vettek. A Patrióták szerint sérti az áldozatok emlékét, hogy számos utcanévtábla a kommunista diktatúra harcosait, nem ritkán tömeggyilkosait dicsőíti.

 

A Ságvári-utcatábla lematricázása
A Ságvári-utcatábla lematricázása

Mivel a kommunista utca- és intézménynevek fenntartása mulasztásos törvénysértésnek minősül, ezért a Magyar Patrióták Közössége közérdekű bejelentéstétel útján az önkormányzatok feletti törvényességi felügyeletet ellátó fővárosi és megyei kormányhivatalokhoz fordult. A mai napon az egyesület útjára indított egy Gulyás Gergely miniszter részére címzett petíciót is, melyhez az egyesület honlapján fél nap alatt több mint ezren csatlakoztak.

A szervezők választása tudatosan esett a főváros központi részén található Szabó Ervin térre: névadója a bolsevizmus, a kommunista diktatúra egyik legfontosabb szellemi előkészítője volt. Egykori könyvtárigazgatóként intézményét a baloldali önkényuralom ideológiájának terjesztésére használta fel. A forradalmi terror híveként 1918-ban személyesen tervezett merényletet Tisza István törvényesen megválasztott miniszterelnök meggyilkolására.

A főváros könyvtárát a Tanácsköztársaság egyik első döntéseként, a proletárdiktatúra kiépítésében szerzett érdemeire tekintettel nevezték el az 1918 végén elhunyt Szabó Ervinről. A Magyar Patrióták Közössége szerint a hatályos magyar jogrendbe ütközik, hogy a bolsevizmus egyik legnagyobb példaképe ma is névadója Magyarország egyik legfontosabb kulturális intézményrendszerének. A sajtótájékoztatót követően az egyesület tagjai postára adták az összegyűjtött kommunista utcanevek első csomagját.

Magyar Patrióták Közössége © 2019. február 25.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.