IV. Béla és a tatárjárás

IV. Béla és a tatárjárás 1920 1080 Patrióták
Ősök és hősök produkció

IV. Béla és a tatárjárás

Az Ősök és Hősök sorozat következő epizódjában a történelmünkbe tatárjárás néven bevonult példátlan pusztulást és az azt követő talpra állást mutatjuk be.

A 13. század derekán a pozsonyi csata óta nem látott veszély fenyegette a Kárpát-medencei magyar államot: a mongolok Európa elleni inváziója.

Miután Muhinál a mongol fősereg a védők hősies küzdése ellenére legyőzte a magyar királyi hadat, a tatárok féktelen dühvel száguldottak végig az országon, legyilkolták a lakosság jelentős részét és országrészeket tettek pusztává. A nyugati kolostorok évkönyveibe 1241 végén bekerült: a magyarok országa 350 év fennállás után elpusztult… Abban, hogy ez végül mégsem így történt, nagy szerepe volt a tatárjárást csodával határos módon túlélt uralkodónak, IV. Béla királynak, akire az újjáépítés feladata hárult. Ekkor ajánlották fel házastársával újszülött gyermeküket Istennek, akit Árpád-házi Szent Margitként tisztel a keresztény világ.

Úgy tartották, Margit imáinak is szerepük volt abban, hogy bár a mongolok fél évszázad múlva újabb tatárjárásra indultak, megalázva kellett visszamenekülniük a keleti pusztákba.

Az Ősök és hősök produkció az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.