Királyfeszt: Pestre visszatért a magyar középkor (film)

Királyfeszt: Pestre visszatért a magyar középkor (film) 1329 891 Patrióták

Királyfeszt: Pestre visszatért a magyar középkor (film)

Egy éve nemzeti emlékhely a rákosmezei Királydomb. Ebből az alkalomból mutatjuk be a kétnapos szeptemberi Királyfesztről készített filmünket, így most azok is részesei lehetnek a Patrióták nagysikerű rendezvényének, akik személyesen nem lehettek jelen az eseményen. Akik pedig velünk tartottak Rákos mezejére, most újra átélhetik a Királyfeszt legszebb pillanatait.

A Patrióták szervezésében 2021 szeptemberében valósult meg az I. Királyfeszt az elmúlt évszázadban feledésbe merült rákosmezei Királydombon. A rendezvény a népzenei, régizenei koncertek segítségével megidézte a magyar középkort, amikor itt az országgyűlésre érkezők tízezrei gyülekeztek. A családbarát forgatagon hagyományőrzők, gyermekfoglalkoztató programok, bábelőadás, középkori játszótér, állatsimogató várta az érdeklődőket.

„Engem meglepett, hogy ilyen jó a program. Örülünk, hogy ennek a legelső fesztiválnak részesei lehetünk. Biztos, hogy legközelebb is eljövünk”

– mondta az egyik résztvevő. A kétnapos családbarát fesztiválon összesen mintegy 4 000 ember fordult meg.

A filmben Szalóki Ági népdalénekes előadóművész is megszólal, aki szerint a Királyfeszt azért is nagyon fontos rendezvény, mivel itt a gyerekek megismerkedhetnek a magyar népdalokkal és a hagyományos európai zenei kultúrával, amellyel később, iskolás koruk után már jó eséllyel nem találkoznának.

„Az embert szinte megrendíti, hogy egy ilyen történelmi helyszínen állhat, ahol a magyar hadak gyülekeztek, hogy megvédjék a hazát”

– mondta Agócs Gergely népzenész, népzenekutató. A filmben a Fonó Zenekar fergeteges esti koncertjéről is láthatunk felvételeket, amelyen a különféle furulyák mellett a töröksíp, a tárogató, a magyar duda és a koboz is megszólalt.

„Általában az első ilyen rendezvényeken kicsi a látogatottság, kevés a látogató, de itt ezt nem lehet elmondani”

– nyilatkozta egy másik hölgy. A fesztiválon Hidán Csaba történész egy 12-13. századi előkelő kun viseletben jelent meg, aki korabeli fegyverzetéről mesél a filmben.

A felvételeken az Emmi támogatásával megvalósult I. Királyfeszt legnagyobb látványossága, a rekonstruált királyi sátor is feltűnik, és a Hunyadi Jánost kormányzóvá választó műsor részleteibe is bepillanthatunk. A Pestre visszatért a magyar középkor című filmet a Patrióták internetes videómegosztó csatornáján lehet megnézni.

Patrióták © 2021. december 16.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.