Vándorkiállításon mutatjuk be a Királydomb történetét

Vándorkiállításon mutatjuk be a Királydomb történetét 1347 909 Patrióták
Vándorkiállításon mutatjuk be a Királydomb történetét

Nemzeti emlékhely született!

Ismeretterjesztő köztéri vándorkiállítást készítettünk a rákosmezei Királydombról, a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított történelmi helyszínről. A Rákosmezőt és a középkori magyar országgyűléseket korhű dokumentumok és hiteles ábrázolások segítségével bemutató installáció elsőként a főváros XVI. kerületében látogatható.

16 tablóból álló köztéri kiállítás segítségével hozzuk vissza újra a köztudatba a rákosmezei Királydombot, a középkori magyar országgyűlések és hadra kelések színhelyét.

A molinókon a környékről készült régi térképek, királyi országgyűlési meghívólevelek, korhű metszetek mellett az 1505-ben hozott nevezetes rákosi végzés kópiája is látható.

A középkori rákosmezei országgyűlések területének jelképes központját az Országgyűlés 2020-ban – a Patrióták javaslatára – nyilvánította nemzeti emlékhellyé. A reformkorban még nem lett volna szükség erre az ismeretterjesztő kiállításra, azonban a XX. században a Rákosmező és a Királydomb jelentősége kiesett a köztudatból. Egyesületünk tavalyelőtt társadalmi vállalást tett, hogy a Királydomb ügyét a jövőben is szívén viseli, és a méltatlanul elfeledett helyszínt visszaemeli a nemzeti emlékezetbe.

A Nemzeti emlékhely született! című ingyenes köztéri vándorkiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg, és 2022. január 17-ig lesz látogatható a fővárosi XVI. kerületi Reformátorok terén. Ezt követően a tablókat Budapest X. kerületében, a kőbányai Szent László téren építjük fel újra, ahol a kiállítást 2022. január 19. és 24. között lehet majd megtekinteni.

Patrióták © 2022. január 12.

Fotók: Somogyi György

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.