Emléktáblát avattunk Tisza Istvánnak a Szerémségben

Emléktáblát avattunk Tisza Istvánnak a Szerémségben 2560 1707 Patrióták
103 éve járt a mártír miniszterelnök a maradéki magyaroknál

Emléktáblát avattunk Tisza Istvánnak a Szerémségben

„Amíg Maradékon megmarad ez a hit, addig lesz itt magyarság” – ezekkel a szavakkal búcsúzott a kicsiny szerémségi református gyülekezettől Tisza István gróf 1918. szeptember 25-én tett látogatása végén. A maradékiak számára emlékezetes eseményt a Magyar Patrióták Közössége emléktáblával örökítette meg a 103. évforduló alkalmából.

A Maradéki Református Egyházközség és a Patrióták társszervezésében megvalósult ünnepség istentisztelettel kezdődött, melyen Halász Dániel, a Szerémség egyetlen református gyülekezetének lelkipásztora felidézte a 103 éve történteket:

1918. szeptember 25-én délután egy automobil robogott be a maradéki református parókia udvarára. A hittanos gyerekek soha nem feledték ezt a napot, hiszen akkor láttak életükben először gépkocsit.

Tisza István látogatása nem volt tervszerű, a maradékiak felkeresése érdekében szakította meg balkáni hivatalos útját, amely utolsó diplomáciai kiküldetése volt. A meglepett maradéki református gondnok gyorsan összehívta a presbitereket, akik a gyülekezeti teremben beszélgettek a volt miniszterelnökkel.

A Tisza István látogatásának helyet adó gyülekezeti termet azóta kibővítették és egy toronnyal toldották meg, így ma templomként szolgálja a közösséget.

Ennek az épületnek a falán kapott helyet a Patrióták emléktáblája, amely Csák Attila szobrászművész alkotása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megvalósult műemléket a mártír miniszterelnök bronzplakettje ékesíti.

A hétvégén megtartott ünnepségen részt vettek délvidéki magyar lelkipásztorok, közéleti személyiségek és Vicsek Annamária, a Szerb Köztársaság oktatási államtitkára, továbbá a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának képviseletében Fenyvesi Zoltán alelnök, országgyűlési képviselő, valamint Dr. Sándor Tamás titkárságvezető is.

– Míg a háború első lövése azt az embert ölte meg, aki sohasem képviselte a magyarok érdekeit, addig az utolsó azzal az emberrel végzett, akinek egész élete a magyarok érdekeinek a védelméről szól.

Egy nemzetet a határain kell védeni. Maradék, ahogy azt a neve is elárulja, a nemzet határa, peremközösség. Ha elvész a szórvány, az előbb-utóbb a tömb szórványosodásához vezet. Ha elvész a tömb, akkor az egyenes út a nemzetrész elvesztéséhez – mondta Fenyvesi Zoltán, aki kitért arra, hogy a maradéki magyar közösségre a Patrióták irányították a figyelmet a 2015-ös jótékonysági estjükkel.

Az emléktábla avatásán felszólalt Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy

Maradék, nevéhez és Tisza István intelmeihez hűen megőrizte hitét és magyarságát, és felkészült a következő 103 esztendőre.

Az elnök beszédében kiemelte, hogy a maradéki magyarok idén decemberben avatják fel a magyar állam támogatásával épült óvodát és szórványközpontot, ami mérföldkő a szerémségi magyar közösség történetében.

Patrióták © 2021.09.30.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.