Reprint kiadásban jelent meg az első kommünt leleplező alapmű

Reprint kiadásban jelent meg az első kommünt leleplező alapmű 1063 851 Patrióták
Rákosi Viktor: A párisi gyujtogatók

Reprint kiadásban jelent meg az első kommünt leleplező alapmű

Maga Marx nevezte az 1871-es párizsi kommünt a világ első proletárdiktatúrájának, amely később a magyarországi tanácsköztársaság előképe lett. A századforduló népszerű szerzője, Rákosi Viktor 1911-ben azzal a szándékkal írta meg A párisi gyujtogatók című könyvet, hogy figyelmeztesse kortársait a szélsőbaloldali veszélyre. A Patrióták csapata most azért vállalkozott a több mint száz év elteltével is letehetetlen könyv újbóli kiadására, mert a benne rejlő tanulságok feltétlenül megszívlelendőek.

A készlet elfogyott!

1871-ben Párizsban bebizonyosodott, hogy a kommunista világmegváltáshoz hullahegyeken át vezet az út. Negyven évvel később, a XX. század hajnalán – mindössze néhány évvel megelőzve a Kun Béla-féle tanácsköztársaságot – Rákosi Viktor azért írta meg e könyvet, hogy figyelmeztessen az idők jeleire. A mű újbóli kiadása ugyanezzel a szándékkal történt: annak idején nem foglalkoztak vele elegen, de soha sincs késő tanulni a történelemből – áll a kötet hátoldalán, amely a Franklin Társulat által 1911-ben Budapesten kiadott eredeti mű reprint kiadása.

A párizsi kommün igaz történetével azért is kell tisztában lennünk, mert később ez a proletárforradalom vált a kommunista diktatúrák előképévé. Összeférhetetlen anarchistákból, nagyravágyó karrieristákból, szereplési mánia által fűtött kalandorokból álló csapat ragadta magához a hatalmat, tagjaik sorában olyan naiv széplelkekkel, akik elhitték, hogy a világ legnemesebb ügyéért harcolnak. A valóság később sokakat kijózanított: a szélsőbaloldali forradalom hozadéka csak a rombolás, a pusztítás és a terror volt, mérgező gyümölcse pedig a mindent átható gyűlölet, amely szörnyű polgárháborúba taszította a francia társadalmat.

A megrázó történéseket kordokumentum számba menő képek teszik még inkább átélhetővé, melyek kísérteties hasonlóságot mutatnak az 1919-es tanácsköztársaság képkockáival. A történelmi tények ellenére a kommünnel meglehetősen kegyesen bánik a történettudomány, ami abban is tetten érhető, hogy Budapesten (és számos vidéki városban) mai napig utcája lehet Frankel Leónak, aki 1871-ben a párizsi kommün minisztere volt. A párisi gyujtogatók egyúttal Frankel Leó nimbuszát is lerombolja, aki később azon sajnálkozott, hogy visszavonulásuk közben nem röpítették levegőbe a templomokat és a palotákat minden utcában.

Rákosi Viktor könyve szinte beszerezhetetlen volt mostanáig, mert hiába lebilincselő olvasmány, mégis a „süllyesztőbe” került. Az első kommün története most a Patrióták reprint kiadásában újra hozzáférhetővé vált. A könyv pályázati támogatás nélkül, a Patrióták támogatóinak felajánlásaiból valósulhatott meg: ez a vállalás szervezetünk fontos missziójába illeszkedik, hiszen a kommunista múlt feltárásán és a diktatúra előzményeinek bemutatásán túl Rákosi Viktor könyve egyúttal drámai figyelmeztetés az utókor számára is.

A párisi gyujtogatók kereskedelmi forgalomba nem kerül, a kötetet azoknak tudjuk elküldeni, akik könyvenként legalább 3.000 Ft-tal támogatják munkánkat.

Jelenleg csak Magyarország és az Európai Unió tagállamainak területére tudunk postázni. A könyveket kb. 10 napon belül tudjuk kézbesíteni magyarországi címek esetén. Adományát utánvétellel vagy átutalással juttathatja el egyesületünkhöz. Köszönjük!

MEGRENDELŐLAP

A könyv elfogyott!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.