• 2017.12.22.

Mentsük meg a zsablyai templomot!

Mentsük meg a zsablyai templomot!

Mentsük meg a zsablyai templomot! 150 150 Patrióták

Csaknem két évvel ezelőtt érte a szomorú hír egyesületünket, hogy a Bácska déli részén, a Sajkásvidéken található Zsablya római katolikus temploma a tető meghibásodása miatt komoly veszélybe került. 2014 augusztusában Matuska Márton publicista indított társaival mozgalmat az elhanyagolt szakrális épület megmentéséért. Sajnos azóta az istenháza állapota a tető beszakadása miatt drámaira fordult. Egyesületünk május elején Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral tárgyalt annak érdekében, hogy a sajkásvidéki magyarság utolsó emléke megmaradjon.

A Duna és a Tisza szögében terülő Sajkásvidék Bácska többségében szerbek által lakott tájegysége, amely a török időkben ide telepített szerb hajósokról, a sajkásokról kapta nevét. Szomorú helyszín ez számunkra: 1944-45-ben a jugoszláv partizánalakulatok három falu, Csurog, Zsablya és Mozsor kollektív bűnössé nyilvánított magyar lakosságát lemészárolták, a túlélőket pedig elüldözték, örökre megtiltva számukra a visszatérést. Templomaikat és temetőiket lerombolták, beszántották. Egyedül a zsablyai Havas Boldogasszony-templom vészelte át a pusztulást, de félő, hogy most az idő végez vele. A vajdasági Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal szakértői – bár a templom megmentését fontosnak tartják – anyagi okokból egyelőre nem tudnak segíteni.

Az északi oldalon a tető beomlott, semmi sem védi az épületet az ázástól
A fedélszék van, ahol még ép

Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár és Hetzmann Róbert elnök

A Magyar Patrióták Közössége, miután helyszíni bejárást tartott, és egyeztetett a helyben maradt néhány magyar család képviselőjével és azokkal a délvidékiekkel, akik a templom megmentését fontosnak tartják, a Nemzetpolitikai Államtitkársághoz fordult, kérve a magyar kormány segítségét. Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár május 5-én fogadta az egyesület elnökségét. A találkozó során szó esett a szintén Bácskában található Verbász régi evangélikus templomáról is, melynek kicsiny magyar gyülekezete önerőből nem képes a rendkívül rossz állapotú, műemléki és közösségi szempontból kiemelkedő értékű épület megmentésére.

Egyesületünk azt szeretné elérni, hogy a zsablyai templomot az 1944-1945 folyamán kivégzett helybeli magyar és német lakosok emlékére újítsák föl, megmentve ezzel az áldozatok után fennmaradt egyetlen épített örökséget. A magyar katolikus templom a mellette álló szerb ortodox templommal együtt több mint egy évszázada meghatározza Zsablya központjának arculatát. A zsablyai templom felújítása határon túli magyar emlékhelyként az anyaország kötelessége. Ezt az is alátámasztja, hogy – a legyilkolt németekkel együtt – ezer főt megközelítő számú áldozatnak mai napig nincs méltó emlékműve.

Képek a templomról: v. Czapáry-Martincsevics András
Magyar Patrióták Közössége
© 2016. május 16.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.