Pásztónak is szívügye a nemzetegyesítés

Pásztónak is szívügye a nemzetegyesítés 2560 1920 Patrióták
A Kárpát-medence arcai

Pásztónak is szívügye a nemzetegyesítés

A szétszakítottságban is egységes magyarság összetartozását hivatott erősíteni szabadtéri kiállításunk, amely a héten Pásztó központjában látható a Jogar Alapítvány közreműködésével és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A magyar arcokat határok nélkül szerepeltető tárlat üzenete, hogy a külhoni magyar éppen olyan fontos tagja a nemzetnek, mint aki Magyarországon született.

Mintegy félszáz érdeklődő gyűlt össze Pásztó központjában március 28-án délelőtt, hogy részt vegyen a Minden magyar számít! vándorkiállítás megnyitóján. A Mátra lábánál elterülő kisvárosba hétfőn érkezett Mezőtúrról a tárlat, melyet másnap a Himnusz éneklése mellett ünnepélyesen is birtokba vettek a pásztóiak.

Elsőként Farkas Attila, Pásztó polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki gyermekkori emlékeit idézte fel a történelmi Magyarország megismeréséről. Az elhallgatott magyar történelemre az vezette rá, hogy a térképen a Magyarországot körülvevő területeken is magyar nevű településeket talált. Farkas Attila elmondta: szívügye, hogy a gúnyhatáron túlra került magyarokról és az ő kitartásukról megemlékezzenek. Pásztó első embere élete egyik legszomorúbb napjának nevezte 2004. december ötödikét, amikor az akkori kormány nemzetellenes kampánya miatt a hírhedt népszavazáson a kettős állampolgárság ügye nem kapott kellő támogatást. A városvezető egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a külhoni magyarság elleni szégyenteljes uszítás azóta sem tűnt el a közéletből.

A megnyitón Dr. Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke is beszédet mondott, aki kiemelte: Nógrád vármegye Trianonban elveszítette területei jelentős részét, így itt nem szorul különösebb magyarázatra, mit jelent a szétszakítottságban is egységes magyarság. Sajnos úgy hozta a történelem, hogy minket nem csak szétszakítottak, de egy időben nem volt szabad erről beszélni, egymásról tudni, mert a nemzeti összetartozást meg akarták semmisíteni – mondta az elnök.

A megnyitó második felében óvodások és iskolások szavalatait, valamint a diákok táncelőadását láthattuk. A megemlékezés végét egy megható esemény tette különlegessé: Pásztóra megérkeztek a gólyák.

A Jogar Alapítvány közreműködésével és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló kiállítás célja és feladata, hogy a nemzet lelkén ejtett sebeket megpróbálja gyógyítani azzal, hogy azokhoz is eljuttatja a nemzeti összetartozás üzenetét, akinek az sajnos kimaradt tananyag. A Kárpát-medence arcairól szóló tárlat Pásztó központjában, a városháza előtti téren április 2-áig lesz látható.

Patrióták © 2023. március 31.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.