A Jászságban köszönt el a Minden magyar számít! kiállítás

A Jászságban köszönt el a Minden magyar számít! kiállítás 2560 1920 Patrióták
Nemzeti összetartozás

A Jászságban köszönt el a Minden magyar számít! kiállítás

A közéletet máig mérgező magyarellenes kampányokkal szemben ható gondolatébresztőnek szántuk azt a köztéri vándorkiállítást, melyen hétköznapi külhoni magyarok együtt szerepelnek a magyarországiakkal. Az üzenet sokak számára kimaradt tananyag, de így talán magától értetődik: nincs köztünk különbség, a magyar nemzet a száz éve tartó szétszakítottságban is egységes és oszthatatlan. Üllő, Mezőtúr és Pásztó után Jászdózsán véget ért a nemzet egységét a Kárpát-medence hétköznapi arcain keresztül bemutató utazókiállítás idei turnéja.

Az előző helyszínek – Üllő, Mezőtúr, Pásztó – után Jászdózsán is sokan vettek részt a kiállítás megnyitóján a Holt-Tarna partján található művelődési ház előtti téren. A sajtó képviselői jelenlétében megtartott ünnepélyen Baranyi Sándor polgármester mellett Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke is beszédet mondott. A település vezetője kiemelte, hogy a jászdózsaiak számára is fontos a nemzeti összetartozás gondolata.

– Van múltunk, én hiszem azt, hogy van jelenünk is, és a legfontosabb, hogy van jövőnk is. A gyökereket, a nemzeti identitásunkat, a magyarság hagyományait folytatni kell – mondta Baranyi Sándor polgármester.

A kiállításmegnyitó egyik résztvevőjéről, a hevesi illetőségű Kovács Lajosnéról kiderült, hogy az Arad vármegyei Újvarsándról származik, és megrendítő családtörténetet őriz az elszakított területekről. Édesapjának azért kellett elmenekülnie a szülőföldjéről, mert magyar katona volt, és a világháborúban betörő román ellenséggel szemben harcolt. Így került a család a mai Magyarországra. „Becsületre, tisztességre és munkára tanítottak” – emlékezett vissza szüleire az idős asszony a kiállítás jászdózsai megnyitó ünnepségén.

A Minden magyar számít! kiállítás tavaszi vándorútja a húsvéti ünnepeket követően Jászdózsán véget ért. A Patrióták által 2021-ben bemutatott tárlat idén a Jogar Alapítvány által elnyert pályázatnak köszönhetően, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudta folytatni országjáró körútját. Bár a mostani nehéz idők miatt hosszabb szünet következik, de reménykedünk a nemzeti összetartozást erősítő kiállítás jövőbeli folytatásában, mert a külhoni magyarság elleni uszítás még mindig nem tűnt el a közéletből.

Patrióták © 2023. április 15.

A Jogar Alapítvány kisfilmje a kiállításról

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.