• 2017.08.20.

Aláírásgyűjtés az őshonos európai kisebbségekért

Aláírásgyűjtés az őshonos európai kisebbségekért

Aláírásgyűjtés az őshonos európai kisebbségekért 150 150 Patrióták

Európai polgári kezdeményezést indított az uniós tagállamok területén élő őshonos kisebbségek védelmét ernyőszervezetként képviselő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), Minority Safepack (Kisebbségvédelmi Csomag) néven. A petíció aláírói arra kérik az EU-t, hogy növelje a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét, és támogassa az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. A Magyar Patrióták Közössége szerint a kisebbségvédelmi csomag az erdélyi és a felvidéki magyarság jövője szempontjából kulcsfontosságú, ezért csatlakozik az aláírásgyűjtéshez, amit Románia kormánya máris megtámadott az Európai Unió Bírósága előtt.


FIGYELEM! Ez az oldal a 2017-es Minority Safepack európai polgári kezdeményezésről szól. A Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiókért indított petícióhoz kattintson ide!


Miközben a brüsszeli bürokrácia hosszú jelentéseket és költséges programokat szentel a bevándorlók támogatására, az EU jelenleg képtelen az őshonos kisebbségek elnyomását megakadályozni. Szlovákia és Románia például már hosszú évek óta tagja az európai közösségnek, mégis gond nélkül korlátozhatja a tősgyökeres magyarok jogait, iskolákat zárhat be és akadályozhatja a kétnyelvűséget. Ennek oka, hogy a kisebbségek védelme tagállami hatáskörnek minősül, így arra nincs uniós szintű szabályozás.

A város által kihelyezett kétnyelvű közlekedési tábla Gyergyószentmiklóson – legyen ez a szabvány a magyarlakta területeken!

A város által kihelyezett kétnyelvű közlekedési tábla Gyergyószentmiklóson – legyen ez a szabvány a magyarlakta területeken!

 

A Minority Safepack célja, hogy az EU szervei fogadjanak el olyan uniós jogszabályokat, amelyek növelik a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét és erősítik a kulturális, nyelvi sokféleséget. A polgári kezdeményezés ennek megfelelően intézkedéseket vár el az Európai Bizottságtól annak érdekében, hogy biztosított legyen a szabad anyanyelvhasználat és szabad szimbólumhasználat, az egyenlő bánásmód kisebbség és többség között, nemzeti kultúránk és hagyományaink támogatása, európai uniós jogvédelem a kisebbségek számára, valamint az anyanyelvű sportközvetítések és kulturális tartalmak áramlása országhatároktól függetlenül.

Az európai polgári kezdeményezés a Lisszaboni Szerződés hatálybalépése (2009) óta létező intézmény. Lényege, hogy ha egymillió uniós polgár aláírásával támogat egy előzetesen már elbírált petíciót, közvetlenül részt vehet az uniós szakpolitikák kialakításában azáltal, hogy az Európai Bizottságot jogalkotási javaslat előterjesztésére szólítja fel. Ehhez még további követelmény, hogy legalább hét államban össze kell gyűjteni egy minimális mennyiségű aláírást, ami ezúttal Magyarország esetében 16.500 (Románia: 24.750, Szlovákia: 9.750). Ha ez sikerült, nem jelent automatikus győzelmet, de az EU szervei nem tagadhatják meg, hogy foglalkozzanak a kérdéssel. Fontos, hogy az internetes petíciót kizárólag tagállami állampolgárok írhatják alá, és a kettős állampolgároknak az űrlapon a lakóhelyük szerinti országot kell megadniuk az állampolgárság rovatnál.

Gábor Áron szobra Kézdivásárhelyen az azóta már eltávolított székely zászlókkal

Gábor Áron szobra Kézdivásárhelyen az azóta már eltávolított székely zászlókkal

 

Az eredetileg 2011-ben indult Minority Safepack mögött az 1949-ben létrehozott FUEN áll, amelynek jelenlegi elnöke az RMDSZ-es Vincze Lóránt. Az ernyőszervezet munkájában valamennyi nagyobb európai kisebbség részt vesz, így a dél-tiroliak, a szorbok, a dániai németek mellett a görögországi törökök és mások is. A kezdeményezés beiktatását 2013-ban első körben elutasította az Európai Bizottság, amit a szervezők az Európai Unió Bírósága előtt sikerrel támadtak meg, így idén újrakezdődhetett az aláírásgyűjtés, aminek az egyik anyagi támogatója a magyar kormány. A javaslat fő ellenzőjének Románia és Szlovákia bizonyult.

A kisebbségvédelmi csomag sorsa nem tűnik tét nélkülinek, hiszen Románia kormánya máris megtámadta a kezdeményezést az Európai Unió Bírósága előtt. A Magyar Patrióták Közössége azért is csatlakozott az aláírásgyűjtéshez, mivel az a valódi sokszínűséget, a nemzeti identitások érvényesülését szolgálja, nem pedig az európai balliberálisok „multikulti” névre hallgató bukott politikai termékét. Kétségtelen, hogy a petíció sikere esetén Brüsszel újabb hatáskört vonhatna magához, de ebben az esetben ez nemzeti érdekünk, hiszen az utódállamok kormányai kezéből vesszük ki az eszközt. A kezdeményezés a Romániában (Erdély, Partium, Csángóföld), a Szlovákiában (Felvidék) és kisebb mértékben a Horvátországban, Szlovéniában (Muravidék) és Ausztriában (Őrvidék) élő magyar nemzetrészeket érintené előnyösen.

A Magyar Patrióták Közössége arra kéri minden támogatóját, hogy írja alá a petíciót!

A Magyar Patrióták Közössége csatlakozási közleményét itt olvashatja.

Magyar Patrióták Közössége © 2017. augusztus 20.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.