Mezőtúr is hitet tett a nemzeti összetartozás mellett

Mezőtúr is hitet tett a nemzeti összetartozás mellett 2560 1707 Patrióták
Minden magyar számít!

Mezőtúr is hitet tett a nemzeti összetartozás mellett

A mezőtúri Kossuth Lajos téren szép ünnepély keretében nyílt meg a Minden magyar számít! vándorkiállítás. A Kárpát-medence arcairól készült tárlat keddi bemutatóján Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, valamint Szűcs Dániel polgármester egyaránt a nemzeti összetartozás fontosságát méltatta.

A március 21-i megnyitó ünnepség elején a Kossuth Lajos téren egybegyűlt népes közönség a „Leg a Láb” Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosainak műsorát tekintette meg a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóinak közreműködésében.

A házigazda, Mezőtúr Város Önkormányzata nevében Szűcs Dániel polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: Fontos, hogy ne csak a nemzeti összetartozás napján gondoljunk azokra az elcsatolt területekre, amelyeket a trianoni békediktátum csatolt el Magyarországtól. A városvezető felidézte Mezőtúr külhoni magyarlakta testvértelepülésekkel ápolt élő kapcsolatait, melyek kiemelt szerepet töltenek be a település életében. Legutóbb a kárpátaljai magyaroknak szervezett gyűjtés mozgatta meg a helyi közösséget – mondta Szűcs Dániel.

Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy mindannyian tehetünk valamit a határainkon túl élő magyar testvéreinkért. Magyarországon most egy olyan kormány van, amely 2010 után beemelte az alaptörvénybe azt az alapelvet, hogy minden magyar felelős minden magyarért – mondta Herczeg Zsolt. A képviselő a fiatal hallgatósághoz szólva hozzátette: a következő években, amikor majd országunk történelmét megismerik, be fogják látni, miért fontos a kiállítás üzenete. Azok az emberek, akik a testvéreink, de más országokban élnek, ugyanúgy magyarok, ahogy mi vagyunk – emelte ki. A különbség csak annyi, hogy nekik a határainkon túl – kinek jobban, kinek kevésbé – meg kell küzdeniük azért, hogy a magyarságukat megtartsák és a felnövekvő nemzedék számára továbbadják – mondta a képviselő.

A tárlatot Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke mutatta be a mezőtúriaknak, és egyúttal köszönetet mondott a város önkormányzatának a kiállítás befogadásáért. Mindegy, hogy valaki mezőtúri, erdélyi vagy Dunaszerdahelyen nőtt fel, ez egy egységes, oszthatatlan nemzet, amit az Alaptörvény is kifejez, de jó lenne, ha ez a szívekben is így lenne és a fejekben is rendet tennénk, mert ez a legtöbbek számára kimaradt tananyag – elevenítette fel az elnök a kiállítást életre hívó gondolatot. A nemzeti összetartozás nem arról szól, hogy emberek térben és időben éppen egy helyen tartózkodnak. Minket egy lelki kapocs köt össze egymással, ami egy nagy családdá tesz minket. Ezt nem szabad elveszíteni, nem hagyhatjuk, hogy mások lerombolják és elvegyék tőlünk – mondta.

A megnyitó a Túri Zsiványok Citerazenekar fergeteges muzsikájával ért véget. A Jogar Alapítvány és a Patrióták együttműködésében, az NKA támogatásával megvalósult Minden magyar számít! kiállítás március 26-ig látható a mezőtúri Kossuth Lajos téren, ahonnan a Nógrád vármegyei Pásztóra utazik.

Patrióták © 2023. március 24.

Fényképek: Jenei József / Mezőtúr Város Önkormányzata

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.