• 2017.07.22.

A Kúria előtt a Radetzky-laktanya pere

A Kúria előtt a Radetzky-laktanya pere

A Kúria előtt a Radetzky-laktanya pere 150 150 Patrióták

Több mint egy éve húzódik az értékes budai műemlék ingatlan ügye, amit külföldi tulajdonosa, a HB Reavis továbbra is le kíván bontani, hogy a helyén modern irodaházat építhessen. A hatóság tavalyi, a Radetzky-laktanya bontását leállító döntését az ingatlanbefektető bíróságon támadta meg. A perben idén január 24-én született jogerős ítélet a hatóságnak adott igazat, azonban a felperes a bírósági ítélettel szemben – az eljáró bíróság jogszabálysértésére hivatkozással – 2017. április 26-án felülvizsgálati kérelemmel élt, ami a Kúriához május 4-én érkezett meg. A kérelmet a Kúria fogja elbírálni, de a nagy ügyteher miatt várhatóan a nyári ítélkezési szünet előtt nem hoz döntést, sőt az is lehet, hogy a Radetzky-laktanya ügyét véglegesen rendező határozat megszületésére csak 2018-ban kerül majd sor.

A Bem téri főhomlokzat jelenleg

A Bem téri főhomlokzat jelenleg

A budai Bem téren álló, a századforduló előtt épült Radetzky-laktanya 1956. október 23-án a Bem téri tüntetések alatt a forradalom kultikus helyszínévé vált. A rendszerváltástól 2001-ig a Magyar Demokrata Fórum székházának otthont adó épületet később külföldi ingatlanbefektetők szerezték meg. A 2008-ban ideiglenes, majd 2011-ben végleges műemléki védelem alá helyezett laktanya lebontására akkori tulajdonosa 2010-ben szabálytalanul, a műemléki szempontok figyelmen kívül hagyásával kapott engedélyt. Az ingatlant 2016 májusában megvásárolta a HB Reavis szlovák hátterű ingatlanbefektető társaság, és a 2010-es bontási-építési engedély alapján azonnal nekilátott a műemlék megsemmisítéséhez. Terveik szerint a régi cs. és kir. laktanya helyére egy sokkal magasabb, modern irodaház kerülne, csak részleteket megtartva az eredeti homlokzatból.

A bontás szünetel

A bontás szünetel

A Magyar Patrióták Közössége elsőként tiltakozott az értékromboló beruházás ellen. Már 7500 felett járt az internetes petíciónkra érkezett aláírások száma, amikor a Fővárosi Kormányhivatal – észlelve a nyilvánvaló jogellenességet – leállíttatta a munkálatokat, és a tulajdonost az eredeti állapot helyreállítására kötelezte. Ezt a határozatot a befektető bíróságon támadta meg, sikertelenül. A gyors intézkedésnek köszönhetően a műemlék megközelítőleg 85%-a – így a teljes Bem téri épületszárny – megmenekült a pusztulástól.

Védőtető fedi az egykori élelemtárat

Védőtető fedi az egykori élelemtárat

Most már egészen biztos, hogy a Radetzky-laktanya ügyében a Kúria mondja ki a végső szót, amire akár még egy évet is várnunk kell. Addig is a műemlék legalább nem pusztul tovább, mivel a sérült részek fölé a befektető a hatósági kötelezésnek megfelelően védőtetőt épített. A Magyar Patrióták Közössége bízik a Kúria gyors és igazságos döntésében.

Magyar Patrióták Közössége © 2017. június 25.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.