• 2018.06.10.

Teleki Pál Érdeméremmel tüntették ki munkánkat

Teleki Pál Érdeméremmel tüntették ki munkánkat

Teleki Pál Érdeméremmel tüntették ki munkánkat 150 150 Patrióták

A trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulója alkalmából a Magyar Írószövetség dísztermében megrendezett emlékesten adta át a Teleki Pál Érdemérmeket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Bethlen Gábor Alapítvány 2006 óta minden évben a magyarság érdekében végzett szolgálatért ítéli oda a névadó portréját ábrázoló bronzérmet, amely Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. Idén a díjátadás tiszteletére egybegyűlt népes közönséget a Magyar Írószövetség Bajza úti székházának dísztermében ifj. Arató György történész, az est műsorvezetője köszöntötte. A Himnusz eléneklését követően Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Köszöntőjében a nagy elődök nyomdokairól letért mai írótársadalom felelősségéről beszélt. Házi Balázs a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet levéltárosa – és egyben a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora – Juhász Gyula Trianon című verséből ihletet merítve a folyamatos emlékezés fontosságáról szólt. Az estet a Nemzeti Fórum Népdalköre által előadott régi magyar népi és szakrális énekek tették még emelkedettebbé.

Az emlékbeszédeket követően Lezsák Sándor átadta a Teleki Pál Érdemérmeket a díjazottaknak, melyet elsőként egyesületünk vehetett át. Az Országgyűlés alelnöke laudációjában elmondta, hogy már régóta nagy örömmel követi a Magyar Patrióták Közössége tevékenységét. A 30 év alatti átlagéletkorú fiatalok és „régebb óta fiatalok” által négy évvel ezelőtt megalapított egyesületre Bakos István kurátor hívta fel figyelmét. A budai várban megtartott alakuló ülés óta eltelt néhány év alatt jelentős eredményeket értek el a Patrióták, többek között felhívták a figyelmet a délvidéki Maradékra, a kővárvidéki Magyarberkeszre és a kárpátaljai Huszton élő magyar szórványra. Lezsák Sándor kiemelte a bánsági templomokért indított kezdeményezésünket is, aminek köszönhetően a templomok megmenekülhettek a lebontástól.

Lezsák Sándor laudációja / Kép: Berki Edith, Magyar Patrióták Közössége

Lezsák Sándor laudációja
Kép: Berki Edith, Magyar Patrióták Közössége

A Rákosi-diktatúrában felrobbantott városligeti Regnum Marianum-templom ügye számára is fontos, Lezsák Sándor azonban lélekben az újjáépítést is támogatná. „Amit leromboltak, azt nekünk újjá kell építeni” – mondta az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy ennek szükségességéről az egyházi vezetőket még nem sikerült meggyőzni. A Bem téri Radetzky-laktanya sokat jelent az egykori MDF-eseknek, ezért nagy eredménynek tartja, hogy a műemlék épület a Magyar Patrióták Közössége határozott kiállásának köszönhetően megmenekült. „Továbbra is az Önök felelőssége, hogy figyelemmel kísérjék az ügyet” – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

A Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának első embere elmondta: Ilyen fiatalokból álló közösségekre van szükség szerte a Kárpát-medencében, és akkor a nemzet fenn fog maradni. „Legyen jelkép, hogy június 4-én, az emléknapon a fiatalok, a jövő kap kitüntetést!” – zárta a Magyar Patrióták Közössége méltatását Lezsák Sándor, majd átnyújtotta Rieger Tibor szobrászművésszel közösen a kitüntetésről kiállított oklevelet és az emlékérmet az egyesület elnökének, Hetzmann Róbertnek.

Hetzmann Róbert átveszi a Teleki Pál Érdemérmet a Magyar Patrióták Közössége nevében Rieger Tibortól / Kép: Ficsor Márton, Magyar Hírlap

Hetzmann Róbert átveszi a Teleki Pál Érdemérmet
a Magyar Patrióták Közössége nevében Rieger Tibortól
Kép: Ficsor Márton, Magyar Hírlap

Idén hat személy, illetve szervezet munkáját ismerte el Teleki Pál Érdeméremmel a Bethlen Gábor Alapítvány. Egyesületünk mellett díjazásban részesült Bata János Horgoson élő költő, a délvidéki Aracs folyóirat szerkesztője, Dr. Hoffmann Rózsa tanár és oktatáskutató, volt államtitkár, Dr. Horváth László orvos-közíró, a felvidéki Bánkeszi szülötte, valamint Jerzy Snopek hungarológus, műfordító, Lengyelország nagykövete. A díjazottak közül Zabolai Csekme Éva evangélikus lelkész, volt ENSZ tisztviselő egészségügyi okokból később tudja csak átvenni kitüntetését.

„a magyar kulturális örökség megóvója, eredményes közösségi védelmezője részére”

„a magyar kulturális örökség megóvója,
eredményes közösségi védelmezője részére”

Az emlékérmek átadását követően a szervezők részéről ifj. Arató György megköszönte a figyelmet, majd zárásként az egybegyűltek elénekelték a Szózatot.

A Magyar Patrióták Közössége hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy munkáját Teleki Pál Érdeméremmel ismerték el. Tevékenységeinket a kitüntetéshez méltó módon, még nagyobb felelősségtudattal fogjuk folytatni, a tudós államférfi szállóigévé vált gondolata jegyében: „Merjünk magyarok lenni!”

Magyar Patrióták Közössége © 2018. június 9.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.