• 2017.08.19.

Huszt (Kárpátalja)

Huszt (Kárpátalja)

Huszt (Kárpátalja) 150 150 Patrióták

A Magyar Patrióták Közössége által indított Nemzeti Összetartozás Program második állomása a kárpátaljai Huszt magyar iskolája volt. A történelmi Máramaros vármegyében, a Tisza felső völgyében található 30 ezer lakosú város lakosságának ma már csak mintegy 6%-a, 1700 fő magyar. A 2016. január 30-án a budavári Magyarság Házában megtartott esten összesen 760.000 Ft adomány gyűlt össze a háború sújtotta ország terheit is viselni kénytelen közösség megsegítésére. Az ünnepélyen műsort adott az Örökség-díjjal kitüntetett kárpátaljai Credo együttes, és bemutatkozott a huszti magyar iskola is. A támogatásból megújul a huszti magyar iskola tornaterme és több tanterme, ami vonzóbbá teszi a magyar intézményt a szórványban élő vegyes családok számára.

Huszti magyar iskolások (Kép: Izing Máté)

Huszti magyar iskolások (Kép: Izing Máté)

Ismertetés

A legendás huszti várrom

A legendás huszti várrom

Magyar szemmel a kárpátaljai Huszt szórványnak számít. Két folyó, a Tisza és a Nagyág találkozásánál fekvő város 30 ezer lakosából napjainkban már csak 1700 magyar (6%). A középkorban egyike volt az öt máramarosi koronavárosnak, amelyek – lévén, hogy a Szent Korona volt a földesuruk – nagy szabadságot élveztek. Legfőbb nevezetessége a vár, amely fontos szerepet töltött be az Erdélyi Fejedelemség korában, valamint a Rákóczi-szabadságharc idején. Különös, hogy a várost épp Kölcsey Huszt című költeménye tette híressé: a romoknál töprengő költőben ébredt fel a gondolat: „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!”

A tizenöt évvel ezelőtt megalakult Huszti Magyar Általános Iskola azért küzd, hogy e múltunk és művelődéstörténetünk szempontjából jelentős városból ne tűnjön el a magyar szó. Munkájuk nem eredmény nélküli: a szórványban uralkodó állapotok ellenére folyamatosan növekszik a tanulók létszáma. Bár a hírekben erről egyre ritkábban esik szó, Ukrajna még mindig háború sújtotta ország, ami a békés Kárpátalján is érezteti hatását. Az árak emelkedése, a fizetések zuhanása egyre keményebb próbatételek elé állítja a magyar közösséget.

A kezdeményezés bemutatása

Egyesületünk kötelességének érezte, hogy segítséget nyújtson a huszti magyarságnak, iskolájuk ugyanis eddig csak csekély támogatáshoz jutott, felszerelései hiányosak. Annak érdekében, hogy ez az intézmény az ukrán iskolákkal szemben vonzó alternatíva legyen a nyelvváltás határán álló huszti magyar származású családok számára, szükség van az oktatási körülmények javítására.

2016. január 30-án jótékonysági estet tartottunk a magyar kultúra napja alkalmából a budavári Magyarság Házában, amelyen Pánczél Károly országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke is megjelent. A rendezvény fényét emelte a kárpátaljai Credo együttes feledhetetlen zenés-verses koncertje.

Miller Anna, a huszti magyar iskola diákja szaval jótékonysági estünkön

A jótékonysági esten a huszti magyarság is bemutatkozott: az iskolát öt tanára – köztük Szokolovics Mária igazgató asszony és a gyermekek felkészítő tanára, Bíró Gabriella – és egy tehetséges diák, Miller Anna képviselte, aki verset szavalt. A köznevelési intézmény első embere bemutatta az iskola jelenét, jövőképét, a szükséges fejlesztéseket.

A program megvalósulása, elért eredmények

Az elmúlt évek kedvező fejleménye, hogy Kárpátalján – más nemzetrészekkel ellentétben – számottevő mértékben megnőtt a magyar nyelv tekintélye és ezzel együtt a magyar iskolák népszerűsége. A huszti iskolát korábban a bezárás fenyegette a magyar közösség apadása és elöregedése miatt, most azonban a vegyes családok, sőt egyes ruszin családok körében is megnőtt az érdeklődés. Ez megnehezíti a tanárok munkáját, ugyanis a tanulók többsége nem tud magyarul, amikor bekerül az iskola falai közé.

A jótékonysági gyűjtés során befolyt 760.000 Ft adományt 2016. március 13-án, a huszti magyar közösség nemzeti ünnepünk alkalmából szervezett megemlékezésén adtuk át, amelyre a szervezők (iskola, KMKSZ) meghívására kisbusszal érkeztünk. A felemelő ünnepélyen több száz helybéli vett részt, ami jól tükrözi a huszti magyarság elkötelezettségét, jövőbe vetett hitét. Szerencsére el tudtuk mondani, mennyire fontosak a magyar nemzet számára azok, akik a végeken küzdenek a nemzet megtartásáért. Sajnos ritka látogató a magyarországi ember errefelé, pedig a máramarosi táj igazán elbűvölő.

A huszti magyar iskola a támogatás felhasználásáról 2017. szeptember 1-jéig fog fényképes beszámolót küldeni a Magyar Patrióták Közössége részére.

Az átadás pillanata (Kép: Izing Máté)
Kilátás a huszti várból

Beszámolók

Adventi látogatás Kárpátalján
2017. december 20.

Ünnepi hosszú hétvége Kárpátalján
2016. április 17.

Eljuttattuk az adományokat Kárpátaljára
2016 márciusa

Lélekemelő jótékonysági est Kárpátaljáért
2016. február 5.

Meghívó – Jótékonysági estet szervezünk Kárpátaljáért
2016. január 13.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.