• 2017.08.20.

Jótékonysági estet szervezünk Kárpátaljáért

Jótékonysági estet szervezünk Kárpátaljáért

Jótékonysági estet szervezünk Kárpátaljáért 150 150 Patrióták

A Magyar Patrióták Közössége mindenkit szeretettel vár a magyar kultúra napja alkalmából szervezett kulturális estjére, melyet 2016. január 30-án, szombaton 17 órai kezdettel tartunk meg a Budai Várban, a Magyarság Házában. A rendezvény bevételeivel a Felső-Tisza völgyében található Huszt magyar iskolájának fennmaradását segítjük. Az ünnepélyen műsort ad az Örökség-díjjal kitüntetett kárpátaljai Credo együttes, és bemutatkozik a huszti magyar iskola.

Időpont: 2016. január 30. szombat 17 óra
Helyszín: Magyarság Háza, Bp. Szentháromság tér 6. (a Mátyás-templomnál)
Belépőjegy ára: 2.000 Ft

Huszti magyar iskolások

Huszti magyar iskolások

A magyar kultúra napját évek óta január 22-én ünnepeljük: Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A Magyar Patrióták Közössége nemzeti örökségünk iránti tiszteletből 2014-ben ezen a napon jött létre. Már megalakulásunkkor elhatároztuk, hogy a magyar kultúra napján minden évben jótékonysági ünnepélyt szervezünk valamelyik segítségre szoruló, határainkon túlra került magyar közösség érdekében. Tavaly a Délvidéken található, a szórványnak számító szerémségi Maradék falu református közössége javára rendeztünk gyűjtést, amely során 600.000 Ft adomány folyt be. Ez jelentősen hozzájárult a helyi magyar szórványközpont kialakításához, amely már most nagy szerepet tölt be az anyanyelv és az öntudat megőrzésében. (A kezdeményezésről bővebben itt olvashat.)

A kárpátaljai Huszt hasonlóképpen szórványnak számít. Két folyó, a Tisza és a Nagyág találkozásánál fekvő város 30 ezer lakosából napjainkban már csak 1700 magyar (6%). A középkorban egyike volt az öt máramarosi koronavárosnak, melyek közvetlenül a Szent Korona alá tartoztak. Legfőbb nevezetessége a vár, amely fontos szerepet töltött be az Erdélyi Fejedelemség korában, valamint a Rákóczi-szabadságharc idején. Különös, hogy a várost épp Kölcsey Huszt című költeménye tette híressé: a romoknál töprengő költőben ébredt fel a gondolat: „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!”

A legendás huszti várrom

A legendás huszti várrom

A tizenöt évvel ezelőtt megalakult Huszti Magyar Általános Iskola azért küzd, hogy e múltunk és művelődéstörténetünk szempontjából jelentős városból ne tűnjön el a magyar szó. Munkájuk nem eredmény nélküli: a szórványban uralkodó állapotok ellenére folyamatosan növekszik a tanulók száma. Bár a hírekben erről egyre ritkábban esik szó, Ukrajna még mindig háború sújtotta ország, ami a békés Kárpátalján is érezteti hatását. Az árak emelkedése, a fizetések zuhanása egyre nehezebb próbatételek elé állítja a magyar közösséget. Egyesületünk kötelességének érezte, hogy segítséget nyújtson a huszti magyarságnak, iskolájuk ugyanis eddig csak csekély támogatáshoz jutott. Annak érdekében, hogy ez az intézmény vonzó legyen a nyelvváltás határán álló huszti magyar származású családok számára, szükség van az oktatási körülmények javítására. Kárpátalja olyan időket él most, hogy minden segítségre szükségük van annak érdekében, hogy megmaradhassanak!

A Magyarság Háza épülete

A Magyarság Háza épülete

Jótékonysági estünket ezúttal január 30-án, szombati napon tartjuk 17 órai kezdettel a budapesti Magyarság Házában. A rendezvényen műsort ad az idén Örökség-díjjal kitüntetett kárpátaljai Credo Verséneklő Együttes. Köszöntőt mond az intézmény igazgatója, Csibi Krisztina, egyesületünk elnöke, Hetzmann Róbert, valamint meghívásunkat elfogadta Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. Az ünnepélyen bemutatkoznak az iskola tanárai és diákjai, továbbá képeket vetítünk a régi és a mai Husztról, egyesületünk nyári látogatásáról. A belépőjegyek ára 2.000 Ft, a rendezvény bevételét a Huszti Magyar Általános Iskolának adjuk át az oktatás körülményeinek javítására. A jótékonysági est a Magyarság Háza támogatásával valósul meg.

Álljon Ön is a szórványban élő kárpátaljai magyarok mellé!
Jöjjön el rendezvényünkre és támogassa a huszti magyar iskolát!

Magyar Patrióták Közössége © 2016. január 13.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.