• 2017.08.20.

Célba értek adományaink

Célba értek adományaink

Célba értek adományaink 150 150 Patrióták

Az ajándékozási szerződés megkötése MaradékonEgyesületünk 2015. március 6-8. között a Szerémség és a horvátországi Valkóság felkeresésével a Délvidéken járt. Látogatásunk elsődleges célja az volt, hogy a januárban és februárban Maradék falu magyar óvodája, iskolája és szórványközpontja javára összegyűjtött adományokat – összesen 600.000 Ft-ot – a helyi gyülekezethez eljuttassuk. Terveinknek megfelelően március 6-án aláírtuk az ajándékozási megállapodást (lásd képünkön fent), majd utunkat Erdővég, Újlak, Valkóvár, Kórógy, Diakóvár és Bezdán érintésével folytattuk.

A maradéki református egyházközséggel kötött megállapodásunkban vállaltuk, hogy a Magyar Patrióták Közössége ötletekkel és kiadványokkal fogja segíteni a faluturizmus beindítását. A gyülekezet vezetője elfogadta felkérésünket, hogy legyen a szerémségi magyar épített örökség gondnoka, ami egy jelképes tisztség. Nagy öröm számunkra, hogy mostantól van, akik szemmel tartja déli vármegyénk pusztuló emlékeit és lehetőleg el is kalauzolja azokhoz az arra járókat. Halász Dániel hangsúlyozta, hogy Maradék már készen áll arra, hogy vendégeket fogadjon, a hírverésnek köszönhetően az utóbbi hetekben meg is nőtt a faluturizmus iránt érdeklődők száma.

A bevételekből elsődlegesen a régi Julián-iskola telkét szeretnék megvásárolni, a fennmaradó összeget pedig az óvoda fejlesztésére fogják fordítani. Ezúton mondunk köszönetet minden kedves támogatónknak, aki adományával – akár január 22-i jótékonysági estünkön, akár banki átutalással – a maradéki magyar oktatás jövőjét segítette!

A Julián-iskola telkénél
A Julián-iskola romjai

Valkósági utunk során felkerestük a tájegység fontos történelmi emlékeit, valamint a helyi magyar közösségeket. Sikerült felvennünk a kapcsolatot számos magyarlakta településsel, amelyekkel együttműködve erre a térségre is tervezzük kiterjeszteni értékdokumentációs programunkat. Látogatásunkról hamarosan örökségturisztikai és honismereti beszámolót teszünk közzé.

Magyar Patrióták Közössége © 2015. március 13.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.