• 2017.08.20.

Megépülhet a szerémségi magyar szórványközpont Maradékon

Megépülhet a szerémségi magyar szórványközpont Maradékon

Megépülhet a szerémségi magyar szórványközpont Maradékon 150 150 Patrióták

Nem mindennapi eseményben volt részük a maradékiaknak: 2015. április 21-én Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke hivatalos diplomáciai út keretében ellátogatott a szerémségi magyarság központjába. A bizottság elnökét a határon túli magyar közösségekkel foglalkozó civil szervezetek elöljárói közül Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke, valamint Schön György, a Háló Egyesület egyik vezetője kísérte el. Az út célja egy élettel teli magyar szórványközpont állami támogatásának előkészítése volt.

Délelőtt a küldöttség tagjai az újvidéki Apáczai Diákotthont keresték fel, amely a református egyház kezelésében működik. Közel száz Újvidéken tanuló délvidéki magyar egyetemista kollégiuma ez, akik nemzeti és keresztyén szellemiségben nevelkednek. Az intézmény külön érdekessége, hogy az jogilag a maradéki egyházközség alá tartozik. A delegációt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) elnöke, a diákotthont vezető Nagy Margit kalauzolta végig.

Újvidéken, az Apáczai Diákotthonban – balra Halász Dániel maradéki lelkész, jobbra Nagy Margit igazgatónőA Julián-iskola romjainak megtekintése Maradékon – A háttérben mezőgazdasági munkák zajlanak, hiszen a településen még élénk a gazdaélet
Újvidéken, az Apáczai Diákotthonban –
balra Halász Dániel maradéki
lelkész, jobbra Nagy Margit igazgatónő
A Julián-iskola romjainak megtekintése Maradékon –
A háttérben mezőgazdasági munkák zajlanak,
hiszen a településen még élénk a gazdaélet

A szívélyes fogadtatást követően a látogatás Maradékon folytatódott, ahol Halász Dániel református lelkész, valamint Halász Béla délvidéki református püspök bemutatta a küldöttség tagjainak a helyi szórvány helyzetét, valamint a két évvel ezelőtt elindított református óvoda működését. Schön György ajándékokat is hozott a gyerekeknek a Városmajori Katolikus Egyesület nevében, míg Hetzmann Róbert a Magyar Patrióták Közössége szerény ajándékait adta át Halász Dánielnek. A küldöttség megtekintette a hajdani Julián-iskola telkét is, ahová a lelkipásztor a mintegy ötezer fős szerémségi magyar közösség szórványközpontját álmodta.

Berta Zoltán és Pánczél Károly,
háttérben a református templom
Csoportkép Maradékon

A bőséges ebédet követően Pánczél Károly előadást tartott a presbitérium részére az általa vezetett bizottság munkájáról, valamint a nemzetpolitika fontosabb kérdéseiről. Ezen részt vett a maradéki Berta Zoltán is, a Maradékot is magában foglaló India (Indjija) község egyetlen magyar képviselője. A jó hangulatú beszélgetést követően a résztvevők útra keltek, és megtekintették a Duna és a Tisza összefolyását Szalánkeménnél (Slankamen), majd elzarándokoltak a redneki (Vrdnik) várhoz, amely a középkori Szerém vármegye legjobb állapotban fennmaradt magyar erőssége.

Ahol a Duna és a Tisza ölelkeznek… A távolban Titel városa és löszdombja látszik

Ahol a Duna és a Tisza ölelkeznek… A távolban Titel városa és löszdombja látszik

Pánczél Károly elnök elmondta, hogy remélhetőleg a magyar állam a következő években biztosítani fogja az anyagi források előteremtését a maradéki szórványközpont megvalósításához. Hetzmann Róbert, egyesületünk elnöke kiemelte, hogy történelmi lehetőség a szerémségi magyarság számára a Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnökének látogatása, mivel állami támogatás nélkül a szórványban csak álmodni lehet. Halász Dániel lelkész hangsúlyozta, hogy Maradék a 24. órában van: a magyar iskolát 1978-ban felszámolták, az anyanyelv a fiatal nemzedék körében azóta elkezdett kikopni a mindennapokból.

A látogatásról a Duna TV, a szerbiai RTV, a Magyar Szó, valamint a Hét Nap tudósított. A Magyar Patrióták Közössége 2014 júliusa óta foglalkozik a szerémségi magyarok sorsával – 2015. január 22-én jótékonysági estet tartottunk Budapesten a maradéki református óvoda részére, felhívásunk eredményeképpen az intézmény javára 600.000 Ft adomány gyűlt össze. Pánczél Károly látogatásának jelentőségét az adta, hogy 1918 – vagyis Tisza István látogatása – óta nem járt magyar állami képviselő hivatalos úton Maradékon. Bízunk benne, hogy közeleg a magyar virradás Szerémségben.

A rendeki vár látványos, patkó alaprajzú tornya –
A vár hajdanán a kalocsai érsek alá tartozott
A magyar állami delegáció és kísérői Rednek várában

Magyar Patrióták Közössége © 2015. április 28.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.