Elkészült a korláthelmeci óvoda épülete

Elkészült a korláthelmeci óvoda épülete 1600 1200 Patrióták
Segítség Kárpátaljának

Elkészült a korláthelmeci óvoda épülete

A Patrióták által 2019-ben támogatott kárpátaljai falucska gyermekei hamarosan birtokba vehetik az új épületet, amely az Ökumenikus Segélyszervezet beruházásában valósult meg

A korláthelmeci óvoda is bekerült a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program második ütemébe, így egyike lehetett azon 77 új óvodának, melyek magyar állami támogatásból valósultak meg az elszakított nemzetrészeken. Az építkezés beruházója, az Ökumenikus Segélyszervezet most örömteli híreket osztott meg a Patriótákkal: hosszú évek kitartó munkája után végre elkészült Korláthelmec új óvodája.

Mint emlékezetes, a telken csak a villany és a gáz közmű volt közvetlenül elérhető, a vízellátást és a szennyvízelvezetést meg kellett oldani. Ennek a munkálatait és költségét biztosította a Patrióták által 2019-ben átadott 1,4 millió forintos támogatás, melyet a budapesti Duna Palotában megtartott jótékonysági estünkön és az azt követő adománygyűjtés folyamán teremtettünk elő.

Az óvoda épülete 2022 végére elkészült, a létesítmény hivatalos átadása tavasszal várható, jelenleg még beltéri munkák zajlanak – értesítette szervezetünket az Ökumenikus Segélyszervezet. Az ingatlan tulajdonosa az eredeti megállapodásnak megfelelően az építkezéshez telket biztosító helyi önkormányzat lett.

Egyesületünk örömét fejezi ki, hogy a korláthelmeciek álma megvalósulhatott, az adományok jó ügyet szolgáltak és a céljuk szerint hasznosultak. Amikor az ügy mellé álltunk, aligha gondolta volna bárki is, hogy mire ez az óvoda elkészül, addigra Kárpátalja is háború sújtotta országrésszé válik. Bízzunk a békeidők visszatértében!

A kárpátaljai Korláthelmec egy nyelvhatáron található, a háború előtt 900 lakosú kistelepülés Ungvár közelében, a Kárpátok lábainál. Az ezredfordulón még felerészben magyarok által lakott falu ma már ukrán többségű, a magyarság (békeidős) lélekszáma négyszáz főre tehető. A háború kitörése óta sok család elmenekült, jelenleg 26 gyermek jár óvodába. A két magyar-ukrán vegyescsoporttal működő kisdedóvó kulcsfontosságú a helyi magyar közösség megmaradása szempontjából.

Patrióták © 2023. 01. 18.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.