Zalaegerszegre utaztak a haza ifjú hősei

Zalaegerszegre utaztak a haza ifjú hősei 2560 1536 Patrióták
Zalaegerszegre utaztak a haza ifjú hősei

Vándorkiállítás

A közelmúltban megnyílt Mindszentyneumban kezdte meg idei vándorútját a tíz huszadik századi fiatal hős életútját bemutató vándorkiállításunk. „A haza ifjú hősei” című tárlat január 12-én, a doni hősök emléknapján nyílt meg a zalai megyeszékhely impozáns látogatóközpontjában, ahol január 23-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Szép számú érdeklődő érkezett csütörtökön 14 órára a Mindszenty József Látogatóközpont aulájában. A Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete és a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség szervezésében megvalósult megnyitón zalaegerszegi, keszthelyi csoportok mellett a Báthory István Technikum diákjai is részt vettek. Az eseményen Pácsonyi Imre alelnök képviselte Zala Vármegye Önkormányzatát.

Csengei Ágota, a Mindszentyneum vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és egyúttal a 2022-ben átadott Mindszenty József Látogatóközpont színes programjaira és megragadó állandó kiállítására is felhívta a figyelmet. Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség elnöke beszédében megemlékezett a hősökről, külön is megemlítve Wittner Máriát, aki tavaly távozott el közülünk. Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke köszöntőjében kiemelte: a kiállítást azért hoztuk létre, hogy valós példaképek bemutatásával a fiatal nemzedék számára átélhetővé tegyük a cselekvő hazaszeretet, mert az ősök útján tovább kell járnunk.

A megnyitót követően a doni áttörés 80. évfordulójára emlékeztek a résztvevők. Paál István nagy hatású emlékbeszédét a Mindszenty József Gimnázium diákjainak műsora követte, végül a megjelentek a zalaegerszegi II. világháborús mementónál koszorúzással és mécsesekkel emlékeztek a doni hősökre.

A haza ifjú hősei kiállítás 2020-ban indult útra Kecskemétről, legutóbb a Győr-Moson-Sopron megyei Darnózseliben járt. A tíz, XX. századi magyar hős fiatal életét bemutató tárlat célja, hogy a jövő nemzedékekhez közelebb hozza a hazaszeretet életérzését. Az installáció Zalaegerszegen január 23-ig, hétfő kivételével naponta 9–17 óráig látogatható, következő állomása Nagykanizsa lesz.

Az eseményről videófelvétel is készült:

Közös volt bennük, hogy bármikor készen álltak életüket adni hazájukért, nemzetükért. Egy olyan korban, ami talán a legtöbb szenvedést hozta a magyarságra. Az ő történetük a nemzet igaz történelme. Helytállásuk bizonyítja, hogy még a magyarság számára tragikus XX. század is bővelkedik felemelő történelmi pillanatokban, világra szóló teljesítményekben. Akkoriban magyar ifjak sokasága járta ezt az utat, amit tíz hős életén keresztül mutatunk be. A hősök kultuszát Magyarország idegen megszállásait követően betiltották. Évtizedekig nem lehetett megemlékezni róluk, tetteiket elferdítették, meghamisították. Legtöbbjükről ma sem esik szó az iskolákban. Kiállításunk kimondott célja, hogy a hősök lelkületéből átmentsünk valamit anyagias, elkényelmesedett és a szellemi kiüresedés felé haladó világunkba. Példamutatásuk ma is időszerű, mert a múlt tisztelete és a szülőföld szeretete nélkül nincs jövőnk a Kárpát-medencében. Ennek előfeltétele, hogy a jövő nemzedékek is át tudják élni az ősök érzületét, és tovább járjanak az elődök ösvényein. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult középiskolai vándorkiállításunk tablói a XX. század fiatal (35 év alatti) hősei közül tíz példakép életútjának és hősi helytállásának bemutatásával hozzák közelebb a mai diákokhoz az ősök érzületét és az önfeláldozó hazaszeretetet – olvasható a hazaifjuhosei-hu oldalon.

Patrióták © 2023. 01. 13.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.