A Szigetközben jártak „A haza ifjú hősei”

A Szigetközben jártak „A haza ifjú hősei” 1024 576 Patrióták
Patrióta vándorkiállítás

A Szigetközben jártak „A haza ifjú hősei”

Már több mint két éve járja az országot „A haza ifjú hősei” című iskolai vándorkiállításunk, amely tíz, XX. századi fiatal magyar példamutatásán keresztül mutatja be a nemzet igaz történetét. A pannók most a Győr-Moson-Sopron megyei Darnózselin, a Szigetköz Körzeti Általános Iskolában mutatkoztak be, az intézmény ünnepségén Nagy István agrárminiszter is beszédet mondott.

A Szigetköz Körzeti Általános Iskola diákjai október 21-én szép műsorral emlékeztek meg a szabadságharc 66. évfordulójáról. Az ünnepség részeként „A haza ifjú hősei” középiskolai vándorkiállítás is eljutott a szigetközi településre.

„66 éve Magyarország csodát művelt. Megmutatta, hogy remény nélkül nem lehet élni. Olyan összefogásról adott tanúbizonyságot, amelynek azóta sem voltunk résztvevői. Pedig ez visz át bennünket a túlsó partra. Néha elcsüggedünk, néha a másik oldalra leng ki az inga. De ha a tiszta forráshoz kell visszatérnünk, akkor 1956-hoz kell fordulnunk, s erőt merítenünk” – mondta Nagy István agrárminiszter Darnózselin, az intézmény megemlékezésén.

A vándorkiállításnak szomorú aktualitást ad, hogy szeptember 14. óta a tíz hős közül már senki sem él: mostanra Wittner Mária is az örök hazába távozott. „Példamutatásuk ma is időszerű, mert a múlt tisztelete és a szülőföld szeretete nélkül nincs jövőnk a Kárpát-medencében. Ennek előfeltétele, hogy a jövő nemzedékek is át tudják élni az ősök érzületét, és tovább járjanak az elődök ösvényein” – áll a Patrióták által 2020-ban készített vándorkiállítás ismertetőjében.

A Patrióták célja, hogy „A haza ifjú hősei” kiállítás minél több helyre eljusson, így a két évvel ezelőtt Kecskeméten – Wittner Mária jelenlétében – megkezdett vándorút nem ér véget, hanem a jövőben is tovább folytatódik. Szervezetünk e-mail címére (info[kukac]patriotak[pont]hu) továbbra is várja mindazon iskolák, oktatási és művelődési intézmények jelentkezését, amelyek be szeretnék fogadni a tizenegy pannóból álló ismeretterjesztő kiállítást.

Fényképek: Talpas fotó / Nagy István Facebook oldala

Patrióták © 2022. október 31.

Ne maradjon le kezdeményezéseinkről, céljainkról és legfontosabb híreinkről! Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre, hogy mindig értesüljön a patrióta ügyekről!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.