Wittner Máriának állítanánk emléket kiállításunkkal

Wittner Máriának állítanánk emléket kiállításunkkal 2560 1166 Patrióták
Felhívás

Wittner Máriának állítanánk emléket kiállításunkkal

A haza ifjú hősei című, tíz XX. századi magyar hős példaadását bemutató utazó tárlatot 2020-ban Wittner Mária nyitotta meg Kecskeméten. Most azért gyűjtünk adományokat, hogy a középiskolai vándorkiállítás központba állítsa a tavaly elhunyt ’56-os legenda életútját. Valljuk, hogy 1956 lángjának őrzője, az egykori halálraítélt Wittner Mária a XXI. században is példakép.

A 2021. szeptember 14-én elhunyt Wittner Mária emlékezete különösen fontos számunkra, hiszen a Patrióták csapata abban a megtiszteltetésben részesült, hogy személyes kapcsolatot ápolt a legendával. Ezért is döntöttünk A haza ifjú hősei című vándorkiállítás bővítése mellett, aminek tablói közé Wittner Máriáé egyedüli élő személyiségeként került fel három évvel ezelőtt.

Az eddig tizenkét helyszínt megjárt utazó tárlat most két nagyméretű képes tablóval egészül ki, melyek Wittner Mária életútjáról szólnak majd, és tőle származó idézetek segítségével tolmácsolják a hazaszeretet és a bajtársiasság gondolatait.

A megújuló kiállítás központi eleme egy korabeli hirdetőoszlopra emlékeztető installáció lesz, amelynek elején az ’56-os szabadságharcos Wittner Mária látható majd, hátoldalán pedig korabeli falragaszok és a politikai foglyok börtönrajzai segítik majd az időutazást.

A tárlatbővítés előkészítése már megkezdődött a Patrióták szellemi műhelyében Hajagos Csaba felkért történész-kurátor vezetésével. A kiállítás – mivel pályázati lehetőségek most nem elérhetők – teljes mértékben közadakozásból tud megvalósulni. Arra kérjük honfitársainkat, hogy aki tiszteli Wittner Mária hazaszolgálatát, lehetőségeihez mérten támogassa a bővítést és a vándorút folytatását.

Az adományokat a Patrióták MBH Banknál vezetett, 63200171-11070966 számú bankszámlájára várjuk, közleménynek kérjük írja be: kiállítás.

Tavalyelőtt különleges meglepetéssel köszöntöttük születésnapján a 84 éves Wittner Máriát:

„Nagyon sokszor feltettem magamnak a kérdést: miért maradtam életben? A kérdés (…) hosszú éveken át megválaszolatlan kérdőjel maradt, melyre nem találtam magyarázatot. Ma már tudom, életben maradásomhoz feladat kötődik. Azoknak követeként állok most itt, akik ma már nem szólhatnak. Úgy érzem, nem tettünk meg mindent ÉRTÜK. Vádolnak a bitófák és vádolnak a kopjafák a 301-es parcellában. (…) Ezért választottam ezt a harcot és leszek a követük, ha kell, a lelkiismeretük.” (Wittner Mária)

Támogatóink adományaiért ezúton is köszönetet mondunk!

Patrióták © 2023. május 16.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.