Családi nap lesz a Rákosmezei Királydombon

Családi nap lesz a Rákosmezei Királydombon 1920 1080 Patrióták
Hagyományőrzés

Családi nap lesz a Rákosmezei Királydombon

Június 2-án pénteken újra felállítjuk a királyi sátrat a Rákosmezei Királydombon, a középkori magyar országgyűlések színhelyén. A 14 órakor kezdődő ingyenes rendezvényen íjászat, mesedélután, középkort idéző gyermekprogramok, solymászbemutató és történelmi előadások várják az érdeklődőket.

Az előző években megrendezett Királyfeszten sokak által megismert és megkedvelt helyszín, a főváros X. kerületében található Rákosmezei Királydomb hamarosan újabb hagyományőrző rendezvénynek ad otthont a Múltból a Jövőbe Alapítvány által elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően. Június 2-án pénteken 14 órától a Királydombi Családi Napon a Patrióták és a Múltból a Jövőbe Alapítvány családbarát programmal várja az érdeklődőket a középkori magyar rendi országgyűlések központi helyszínén.

A programok ezúttal a tavalyelőtt rekonstruált királyi sátor köré csoportosulnak: itt lesznek a hagyományőrző bemutatók és a történelmi-ismeretterjesztő előadások is. 14 óra után Kontos Gábor helytörténész, a Patrióták elnökségi tagja beszél majd a Rákosmezei Királydomb múltjáról, 17 órától pedig Dr. Varga Gergely István, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa tart előadást A magyar uralkodók genetikai vizsgálata – Középkori nyomozás igazságügyi- és archeogenetikai módszerekkel címmel.

A családi nap állandó programjai között íjászat, kézművesség és a királyi sátor szerepelnek, melyek során a hagyományőr jelenlétet a Királyfesztről ismert Salina Compania csapata biztosítja. 15 órától a Hímzett Igricek mesedélutánja következik, ami játékos középkort idéző zenés programokkal folytatódik a délután folyamán. A Királydombi Családi Nap záró programja a 18 órakor kezdődő solymászbemutató, amely megismerteti az érdeklődőkkel a magyarság keletkezésével egykorú solymászat kultúráját.

A Rákosmezei Királydomb a magyar szuverenitás egyik legbecsesebb színhelye, azonban kiemelkedő történelmi szerepe ellenére hosszú időre kiesett a köztudatból. A főváros X. kerületében található területet a végleges eltűnés fenyegette, amikor 2020-ban a Patrióták kezdeményezésére az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította. Azóta számos hagyományőrző-ismeretterjesztő rendezvény segítette elő, hogy a Királydomb visszakerüljön a nemzeti emlékezetbe. A Királydombi Családi Nap is ezt a célt szolgálja, amely a Patrióták és a Múltból a Jövőbe Alapítvány együttműködésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.

Patrióták, 2023. május 23.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.