Íjfeszítés, sólymok és archeogenetika a Rákosmezei Királydombon

Íjfeszítés, sólymok és archeogenetika a Rákosmezei Királydombon 1603 1142 Patrióták
Királydombi Családi Nap

Íjfeszítés, sólymok és archeogenetika a Rákosmezei Királydombon

Első alkalommal rendezte meg a Patrióták csapata a Múltból a Jövőbe Alapítvánnyal együttműködésben a Királydombi Családi Napot. A gyermekeknek szóló hagyományőrző foglalkozások, a solymászbemutató és az íjászat mellett történelmi előadások színesítették az első júniusi péntek programját, amire a szeszélyes időjárás ellenére sokan voltak kíváncsiak.

A vihar és a zivatar miatt egy kis késéssel vette kezdetét június 2-án a Királydombi Családi Nap, és egy ideig még azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán meg tud-e valósulni a Patrióták csapata által várva várt rendezvény. Végül az időjárás kegyes volt hozzánk: éles váltással újra nyár lett, és délután három körül már el is kezdtek gyülekezni az érdeklődők a domb tetején felállított királyi sátor körül, amely a programok középpontját jelentette.

Az előző évekből megismert, nagyszabású Királyfeszthez képest a Királydombi Családi Nap – ahogy neve is mutatja – egy családias léptékű eseményként tudta színesíteni a nemzeti emlékhely programkínálatát. A rendezvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a Rákosmezei Királydomb ne csak évente egyszer, hanem az év minden időszakában elevenedjen meg hagyományőrző programokkal.

A családosok számára a Salina csapata által biztosított kézműves foglalkozások, valamint az íjászat mellett nagy élményt jelentett a Hímzett Igricek fellépése. A középkori zenés mesélők történelmi játékokon keresztül elevenítették meg a legfiatalabbak számára a régi időket. A legtöbben azonban Glavanovics Tamás solymászbemutatójára voltak kíváncsiak, valósággal megtöltve a sátor előtti kis teret. Az előadás során nemcsak a madarakat csodálhatta meg a közönség testközelből, hanem igen sokat megtudhattunk a solymászat múltjáról.

A királyi sátor ezúttal előadásoknak adott otthont. Kontos Gábor helytörténeti előadását a vihar miatt csak kevesen láthatták, ám délután öt órára már kiderült az idő, így „telt sátor” hallgatta Dr. Varga Gergely, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársának előadását, akitől kérdezni is lehetett. A magyar uralkodók genetikai vizsgálata – Középkori nyomozás igazságügyi- és archeogenetikai módszerekkel címet viselő előadás valósággal lebilincselte a közönséget, a következő programok miatt azonban némi ráhagyással félbe kellett szakítanunk a beszélgetést, de ahogy megígértük, lesz még folytatás.

A Királydombi Családi Nap a Királyfeszt után ismét bebizonyította, hogy a Rákosmezei Királydomb kiváló helyszín hagyományőrző-ismeretterjesztő rendezvények számára, Budapest kulturális programkínálatából pedig nagyon hiányoznak a patrióta szellemiségű programok. Rendezvényünk a Múltból a Jövőbe Alapítvány által a Nemzeti Együttműködési Alapnál elnyert pályázati támogatásból valósulhatott meg. Köszönjük az együttműködést!

Patrióták © 2023. 06. 07.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.