Felszentelték Wittner Mária síremlékét

Felszentelték Wittner Mária síremlékét 1920 1280 Patrióták
Október 23.

Felszentelték Wittner Mária síremlékét

Nemzeti ünnepünkön szentelték fel a tavaly elhunyt 1956-os szabadságharcos, volt halálraítélt, Wittner Mária síremlékét Dunakeszi temetőjében. A megemlékezésen a Patrióták nevében Hetzmann Róbert elnök koszorúzott.

Wittner Mária 2021. szeptember 14-én hunyt el, sírja lakóhelyén, Dunakeszin található a városi temetőben. Az 1956-os szabadságharcost tavaly október 14-én kísértük el utolsó útjára, az azóta elkészült síremléket pedig az idei nemzeti ünnep alkalmából szentelték fel.

Az önkormányzat nevében Nyíri Márton alpolgármester emlékezett Wittner Máriára, aki nemcsak Dunakeszi lakosa volt, hanem a város díszpolgára is egyben. Beszédében felidézte személyes emlékeit, a Wittner Máriával közösen eltöltött feledhetetlen időt, amit elsősorban annak köszönhet, hogy nagyapja szintén politikai fogoly volt. Hazánk szabadsága nem magától értetődő dolog, amit csak egyszer lehet elveszíteni, ezért minden korszakban meg kell védeni – mondta. Ha nem vigyázunk rá, arról a mi nemzedékünknek kell majd számot adni – emelte ki az alpolgármester.

A beszédet követően elhangzott Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verse, majd Farkas László plébános felszentelte Wittner Mária márványból készült síremlékét. A rendezvény végén a megemlékezők elhelyezték koszorúikat, virágaikat, a Patriótákat Hetzmann Róbert elnök képviselte.

Patrióták (c) 2023. október 23.

„Nagyon sokszor feltettem magamnak a kérdést: miért maradtam életben? A kérdés (…) hosszú éveken át megválaszolatlan kérdőjel maradt, melyre nem találtam magyarázatot. Ma már tudom, életben maradásomhoz feladat kötődik. Azoknak követeként állok most itt, akik ma már nem szólhatnak. Úgy érzem, nem tettünk meg mindent ÉRTÜK. Vádolnak a bitófák és vádolnak a kopjafák a 301-es parcellában. (…) Ezért választottam ezt a harcot és leszek a követük, ha kell, a lelkiismeretük.” (Wittner Mária)

Patrióták © 2023. május 16.

(Borítókép: Kovács Zsolt)

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.