Méltó ünnepségsorozattal debütálhat jövőre a Wittner Mária-kiállítás

Méltó ünnepségsorozattal debütálhat jövőre a Wittner Mária-kiállítás 1910 982 Patrióták
’56 lángjának őrzője

Méltó ünnepségsorozattal debütálhat jövőre a Wittner Mária-kiállítás

Idén májusban adtunk hírt arról, hogy vándorkiállítást tervezünk a tavaly elhunyt ’56-os legenda, Wittner Mária életútjáról. Az eredményes közadakozásnak köszönhetően megkezdődhetett a műhelymunka, jövőre pedig a Miniszterelnökségtől elnyert pályázati támogatásból meg is tud valósulni a tárlat. A tíz helyszínt érintő vándorkiállításhoz egy Wittner Mária életét és közéleti hitvallását ismertető emlékülés, valamint egy konferenciakötet megszületése is kapcsolódik. A 2024 első felében esedékes programok védnöke Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő, aki Wittner Mária egyik legközelebbi társa volt a pesti srácok örökségéért folytatott küzdelemben.

A tíz XX. századi magyar fiatal hős életét bemutató, A haza ifjú hősei című nagysikerű vándorkiállítás bővítése kapcsán született meg az ötlet, hogy a tárlat tablóin szereplő Wittner Mária egy önálló kiállítást is megérdemelne. A 2022. szeptember 14-én elhunyt szabadságharcos emlékezete különösen fontos számunkra, hiszen a Patrióták csapata abban a megtiszteltetésben részesült, hogy személyes kapcsolatot ápolhatott az 56-os legendával.

Wittner Mária nem pusztán az 1956-os szabadságharcban betöltött szerepe okán példakép a XXI. századi emberek számára, hanem az 1970-ig tartó börtönévek alatti kitartásáért, majd a rendszerváltás után a valódi ’56-os örökség védelmezésében betöltött döntő szerepe miatt is kiemelt figyelmet érdemel. Amikor 1989 körül nyilvánvalóvá vált, hogy a szovjet világbirodalom és vele együtt a magyarországi kommunisták csillaga leáldozott, és a nemzet szabadsága 1956-ból újra kisarjad, megkezdődött a szabadságharc történetének meghamisítása, az igazi hősök érdemeinek elvitatása, ’56 örökségének elhomályosítása. Wittner Mária ezzel a mesterkélt törekvéssel szemben lépett fel, méghozzá nem is eredménytelenül.

Wittner Mária 1956-ban a hazájáért harcolt, később a Kádár-rendszer idején politikai fogolyként példátlanul hosszú éveket töltött börtönben. A rendszerváltás után rendíthetetlenül szállt szembe az ’56-os örökség meghamisításával és a pesti srácok hőstetteinek elhallgatásával. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a hatalmát átmentő önkényuralmi elit törekvése, ’56 kisiklatása végső soron kudarcra ítéletett.

Az idén tavasszal meghirdetett közadakozásból a kiállítás három eleme, két nagyméretű képes tabló és egy korabeli hirdetőoszlopra emlékeztető installáció már elkészült. Most a Miniszterelnökség által nyújtott támogatásból a kiállítás további részei is meg tudnak valósulni.

Szakmai előkészítő egyeztetés Németh Szilárd védnökkel Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében

A tárlat 2024 elején méltó ünnepségsorozat keretében indul útra, és a vándorút tíz állomás érintésével Wittner Mária születésnapján, június 9-én ér véget. A tárlat tolmácsolni fogja a hazaszeretet és a bajtársiasság gondolatait, és előtérbe helyezi Wittner Mária közéleti hitvallását. Ezt a célt fogja szolgálni egy emlékülés hiteles történészek és a korszak tanúinak részvételével, valamint a tanácskozást összegző könyv is. A 2024 első felében esedékes programok védnöke Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő, aki Wittner Mária egyik legközelebbi társa volt a pesti srácok örökségéért folytatott küzdelemben, és a kiállítás létrejöttében is sokat segített.

A Wittner Mária emlékkiállítás sorsával kapcsolatosan minden jövőbeni híradás a Patrióták honlapján és közösségi oldalán lesz olvasható. Támogatóinknak ezúton is köszönetet mondunk, nagylelkű hozzájárulásuk nélkül a kezdeményezés nem valósulhatott volna meg!

„Az Igazságot nem lehet felakasztani, mert az igazság a lélekben él. A lélek pedig halhatatlan.” (Wittner Mária)

Patrióták © 2023. október 25.

Tavalyelőtt különleges meglepetéssel köszöntöttük születésnapján az akkor 84 éves Wittner Máriát:

„Nagyon sokszor feltettem magamnak a kérdést: miért maradtam életben? A kérdés (…) hosszú éveken át megválaszolatlan kérdőjel maradt, melyre nem találtam magyarázatot. Ma már tudom, életben maradásomhoz feladat kötődik. Azoknak követeként állok most itt, akik ma már nem szólhatnak. Úgy érzem, nem tettünk meg mindent ÉRTÜK. Vádolnak a bitófák és vádolnak a kopjafák a 301-es parcellában. (…) Ezért választottam ezt a harcot és leszek a követük, ha kell, a lelkiismeretük.” (Wittner Mária)

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.