Február 20-án nyílik meg a Wittner Mária-emlékkiállítás

Február 20-án nyílik meg a Wittner Mária-emlékkiállítás 1910 982 Patrióták
„Készültem az útra”

Február 20-án nyílik meg a Wittner Mária-kiállítás

Dunakeszin debütál a Patrióták legújabb vándorkiállítása, amely Wittner Mária rendkívüli életútjáról és örökségéről szól. A tárlatot Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője nyitja meg, közreműködik Petrás Mária népdalénekes. A megnyitón beszédet mond Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a kiállítás védnöke, majd rendhagyó tárlatvezetés veszi kezdetét. Az utazó kiállítás a „Készültem az útra” címet kapta, amely Wittner Mária Az utolsó üzenet című versének egyik sora.

„Készültem az útra” – Ezt a címet kapta Wittner Mária életét és örökségét bemutató vándorkiállításunk, amely elsőként a tavalyelőtt elhunyt ’56-os legenda lakóhelyén, Dunakeszin, a VOKE József Attila Művelődési Központban lesz látogatható. Az ismeretterjesztő pannókból és 1956-ra emlékeztető installációs elemekből álló tárlat a Patrióták műhelyében készült Hajagos Csaba történész-kurátor szakmai irányítása alatt, és kimondott célja, hogy Wittner Mária életművét minél többek számára bemutassa.

A kiállítást a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan 2024. február 20-án kedden, 11 órai kezdettel Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője nyitja meg. A rendhagyó tárlatvezetéssel egybekötött rendezvényen beszédet mond Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a kiállítás védnöke és egyben Wittner Mária egykori munkatársa. Közreműködik Petrás Mária népdalénekes.

A megnyitóra Wittner Mária minden tisztelőjét várjuk, regisztrálni a helyszínen lehet majd. A Miniszterelnökség által nyújtott pályázati forrás segítségével létrejött kiállítás február végéig lesz látogatható a VOKE József Attila Művelődési Központban (Állomás sétány 17.).

Patrióták © 2024. 02. 16.

„Nagyon sokszor feltettem magamnak a kérdést: miért maradtam életben? A kérdés (…) hosszú éveken át megválaszolatlan kérdőjel maradt, melyre nem találtam magyarázatot. Ma már tudom, életben maradásomhoz feladat kötődik. Azoknak követeként állok most itt, akik ma már nem szólhatnak. Úgy érzem, nem tettünk meg mindent ÉRTÜK. Vádolnak a bitófák és vádolnak a kopjafák a 301-es parcellában. (…) Ezért választottam ezt a harcot és leszek a követük, ha kell, a lelkiismeretük.” (Wittner Mária)

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.