A szabadszállásiak is megismerkedhetnek a haza ifjú hőseivel

A szabadszállásiak is megismerkedhetnek a haza ifjú hőseivel 1723 1157 Patrióták
A haza ifjú hősei

A szabadszállásiak is megismerkedhetnek a haza ifjú hőseivel

A Haza ifjú hősei címmel nyílt kiállítás február 7-én a szabadszállási József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Dr. Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének alapító elnöke nyitotta meg, majd Hajagos Csaba történész rendhagyó történelemórája következett.

A kiállítás február végéig látogatható

Sokan jöttek el múlt héten szerdán délután három órára a kiskunsági város központjában található művelődési házba, hogy részt vegyenek a Patrióták műhelyében 2020-ban készült vándorkiállítás megnyitóján. A közönség soraiban a fiatal korosztály alkotta a többséget, de a középkorú és idősebb arcok sem hiányoztak a megnyitóról.

Hajagos Csaba előadásának felvezetőjében a tárlat megszületéséről beszélt: „Végre arcot tudtunk kapcsolni azoknak az embereknek a nevéhez, akik a kommunista diktatúra áldozatai lettek.” Az itt ismertetett hőstettek jelentős része ugyanis éppen a kommunista diktatúrával szembeni helytállás volt.

A történész a kiállítás pannóin szereplő tíz fiatal életén keresztül mutatta be, hogy miként lettek hősök a XX. századi ifjakból. A hallgatóság soraiban jelenlévő nagyszámú fiatalra tekintettel legtöbbet Mansfeld Péterről beszélt, aki az ifjúsághoz talán legközelebb álló személy a tablón szereplő arcok közül. „Sohasem rendült meg az igazságérzete” – mondta el.

Hajagos Csaba kiemelt figyelmet fordított továbbá Wittner Mária életútjára, aki A haza ifjú hősei kiállítás megszületésének is tanúja lehetett. „Ő az a horgony, aki nem enged minket elsodródni a globalizáció világában, amely a megmaradásunkat veszélyezteti” – mondta. Végezetül felidézte az ’56-os legenda szavait, melyekkel a Patriótáknak üzent 2020-ban: a zászlót nem szabad hagyni a földön heverni, hanem a jövő nemzedéknek is tovább kell vinni. „Enélkül semmit sem érne a munkánk” – nyomatékosította.

A történész előadása végén kiemelte: motiválni kell a közoktatást abba az irányba, hogy az itt bemutatott emberek is bekerüljenek a tantervbe.

Hajagos Csaba rendhagyó történelemóráját követően beszélgetéssel és kérdések sokaságával ért véget a program, amelyre a diákok szerint megérte eljönni. A tárlat február végéig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében, hétköznapokon 10 és 17 óra között.

Patrióták © 2024. február 14. / Fényképek: Somogyi György

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.