Rendkívüli történelemóra Kunszentmiklóson

Rendkívüli történelemóra Kunszentmiklóson 1077 729 Patrióták
A haza ifjú hősei

Rendkívüli történelemóra Kunszentmiklóson

A haza ifjú hősei vándorkiállítás a Bács-Kiskun vármegyei Kunszentmiklósra utazott, ahol hónap végéig a Baksay Sándor Református Gimnázium épületében látogatható. A tárlat tablóin tíz, XX. századi hős magyar fiatal életútjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A megnyitó eseményt követően Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke rendkívüli történelemórát tartott az intézmény diákjainak, Wittner Mária és a többi példakép életén keresztül bemutatva a XX. század megpróbáltatásait.

A kiállítás január végéig látogatható

Január 24-én délelőtt a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola C-épületében megnyílt a Patrióták műhelyében 2020-ban készült ismeretterjesztő vándorkiállítás, amely tíz fiatal hős példamutató helytállásával szemlélteti a XX. századi magyar történelmen megpróbáltatásait. A haza ifjú hősei című tárlat célja, hogy a fiatalokat a hősök üzenetével megszólítsa, hagyományos értékeinket feléjük közvetítse. Nagy szükség van erre a misszióra különösen akkor, amikor a globalizáció kultúránk alapjainak felszámolásával fenyeget, kényelemkereső, eszmények nélküli életre csábítva a jövő nemzedékeket.

A kiállítás megnyitóján az intézmény nyolcadikos diákjai vettek részt, akiknek Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke rendkívüli történelemórát tartott a tablókon szereplő hős fiatalok életéről, önfeláldozó tetteikről. Az előadás végén a diákok megtekintették a kiállítás tablóit.

Ekkor derült ki, hogy az egyik nyolcadikos tanuló nagy tisztelője Wittner Máriának, a kiállításon bemutatott hősök egyikének, akivel néhány évvel ezelőtt még személyesen is találkozhatott.

A rendkívüli történelemóra később a gimnázium gyülekezeti termében folytatódott, ahol a 11. és 12. évfolyam diákjai ismerhették meg a hősök életén keresztül a XX. századot. Hetzmann Róbert az érettségire készülő évfolyamoknak tartott előadását elsősorban Wittner Mária életére építette, hiszen a tavalyelőtt elhunyt ’56-os legenda személyén keresztül könnyebben meg lehet érteni a korszak valóságát.

A haza ifjú hősei kiállítás január végéig lesz látható a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnáziumban, ahonnan Szabadszállásra utazik majd. Eközben hamarosan újabb vándorkiállítás készül a Patrióták műhelyében, amellyel Wittner Máriának állítunk emléket.

Kezdettől fogva egyik legfontosabb célunknak tartjuk a magyar történelem népszerűsítését, ami a cselekvő hazaszeretet alapja. Az eddigi tapasztalatok alapján kezdeményezésünk rendszerint felkelti a diákok érdeklődését.

Patrióták © 2024. január 27. / Fényképek: Somogyi György
A kiállítás megvalósulásáért köszönetet mondunk a Szolnoki házaspárnak és a gimnázium vezetőségének.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.