Varsó a Kaiserpanorámában

Varsó a Kaiserpanorámában 768 508 Patrióták
MEGÖRÖKÍTVE - VÁROS, HÁBORÚ, SZERELEM / Tadeusz Bukowski varsói fényképei 1935-1955

Varsó a kaiserpanorámában

Augusztus 1-én, a Varsói Felkelés kitörésének napján a lengyel-magyar barátság jegyében egy különleges sétára hívjuk az érdeklődőket: a II. Lengyel Köztársaság megismételhetetlen hangulatából a német megszállás és a Varsói Felkelésen keresztül eljutunk a háború utáni, romjaiból feltámadó lengyel fővárosba. Mindezt többek között a régi időket idéző, háromdimenziós képeken keresztül, egy különleges attrakció, a Kaiserpanoráma (Császárpanoráma) segítségével a budapesti Lengyel intézetben. A kiállítás társszervezői a Varsói Felkelés Múzeuma, a Koncept Kultura Alapítvány és a Magyar Patrióták Közössége.

Tadeusz Bukowski Varsóról szóló fotókiállítása a Varsói Felkelés Múzeumának 1800 képkockát meghaladó új fotógyűjteményét mutatja be. A fotóriporter művészeti öröksége nemcsak a felkelés során készített képeket tartalmazza, hanem a képek páratlan módon dokumentálják a fővárosban 1935 és 1955 között végbemenő változásokat. A szerző újra és újra visszatér ugyanazon helyekre, melyek e húszéves időszak alatt teljesen megváltoznak, és kifejező portrékat készít a főváros lakosairól, többek között kedvenc témájáról, a gyermekekről.

Tadeusz Bukowski “Bończa” (1909–1980) a Honi Hadsereg Parancsnokságának Információs és Propaganda Irodájának fotóriportere, cserkész oktató, tanár és fotóművész volt. Varsóban született, ahol tanári szemináriumot végzett, és 1928-tól általános iskolákban tanított. A Lengyel Fotográfiai Társaság tagja, a Lengyel Cserkészszövetség vezetőségének fotós osztályának vezetője volt. A megszállás alatt a földalatti cserkészetet szervezte. A háború után fotósként dolgozott, és társadalmilag aktív szerepet vállalt – a sztálinizmus nehéz időszakában társalapítója volt a Lengyel Fotóművészek Szövetségének. A Varsói Felkelés emlékére barátai kezdeményezésére 1979-ben kiállítást rendezett a felkelés alatt készített fényképeiből, amely vándorkiállítás formájában körbejárta Lengyelországot.

Tadeusz Bukowski: A romok között sétáló Halina Bukowska (a művész felesége), Varsó, 1945 / a Varsói Felkelés Múzeuma gyűjteményéből

A Kaiserpanorama (Császárpanoráma)

1866-ban Alois Polanecky megalkotta „szetereogramm-szalon berendezését”, létrehozva ezzel a képek többszemélyes, közös befogadásának lehetőségét. A 3D-ben nézhető sztereoképek hamar népszerűek lettek, August Fuhrmann nem sokkal később azonban új, elegáns módon prezentálta ezeket, ahol a látogatók egy nagy, szekrényhez hasonló faépítményt ültek körül, oldalában egy-egy nézőkével. A szekrény belsejében egy megvilágított, háromdimenziós kép tárult fel. A nyár folyamán egy ilyen különleges látványosság várja a Platán Galéria látogatóit.

A kiállítás a Varsói Felkelés kitörésének 78. évfordulója alkalmából, az Egyetértési Megállapodás keretében, a budapesti Lengyel Nagykövetség támogatásával valósult meg.

Társszervezők: Varsói Felkelés Múzeuma, Koncept Kultura Alapítvány, Magyar Patrióták Közössége

Megtekinthető: 2022. október 3-ig, minden hétköznap 9.00 – 17.00 óra között.

Tadeusz Bukowski: Esti imádság a bérház udvarán kialakított kápolna körül, Varsó, 1939-1944 között / a Varsói Felkelés Múzeuma gyűjteményéből

MEGHÍVÓ

Megnyitó: 2022. augusztus 1. (hétfő), 17.00 óra

Helyszín: Platán Galéria – 1061 Andrássy út 32.

Díszvendég: Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete

A vendégeket köszönti: Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója

A kiállítást megnyitja: Ryszard Mączewski, a Varsói Felkelés Múzeuma Ikonográfiai és Fotográfiai Gyűjteményének szakértője

Patrióták © 2022. július 27.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.