• 2017.10.08.

Az ukrán oktatási törvény elfogadhatatlan!

Az ukrán oktatási törvény elfogadhatatlan!

Az ukrán oktatási törvény elfogadhatatlan! 150 150 Patrióták

KÖZLEMÉNY

Az ukrán törvényhozás által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény 7. cikke értelmében három év átmeneti időszakot követően Ukrajnában az oktatás kizárólagos nyelve az ukrán lesz, a magyar nyelvű tanítást csak az óvodákban és az elemi iskolákban (1-4. osztály) lehetővé téve. Ehhez hasonló jogtiprást irányoz elő a készülő ukrán nyelvtörvény tervezete, amely a közösségi tereken, vendéglátó helyiségekben is csak az államnyelv használatát engedélyezné.

Az ukrán állam e megnyilvánulását a jogalkotás szintjére emelt magyarellenességnek tartjuk, ami nemcsak az általános emberi erkölcsöket sérti, hanem Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival is ellentétes. Az ukrán nyelv kizárólagossá tétele emellett pedagógiai abszurdum is, mert a magyar tömbterületek (ahol a kárpátaljai magyarság több mint háromnegyede él) fiatalságának jelentős része egyáltalán nem tud ukránul, úgy pedig lehetetlen a tananyagot elsajátítani, amint ez a sztálini időkben már egyszer kiderült. A kijevi magyarellenes törvényalkotási folyamat megakasztása a 150 ezres kárpátaljai magyar közösség fennmaradása szempontjából élethalálharcnak tekintendő, ezért az Ukrajnával szembeni kemény diplomáciai fellépéssel határozottan egyetértünk.

A Magyar Patrióták Közössége az erkölcsi kiálláson túl saját eszközeivel fog küzdeni azért, hogy a kárpátaljai magyarság a most következő, a történelemben már megtapasztalt nehéz időkben helyt tudjon állni, és meg tudja őrizni hitét, anyanyelvét és szülőföldjét.

Magyar Patrióták Közössége ©
Budapest, 2017. október 9.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.