Toborzót is láthatunk a nemzetőrökről készült filmben

Toborzót is láthatunk a nemzetőrökről készült filmben 1920 1080 Patrióták
Ősök és hősök produkció

Toborzót is láthatunk a nemzetőrökről készült filmben

Az ŐSÖK és HŐSÖK produkció következő részében a körülbelül 50–60 ezer főt számláló nemzetőri intézményt ismerhetjük meg.

Az ország gazdasági és szellemi fellendülését elhozó reformkor végére egyértelművé vált, hogy a magyar alkotmányt megszegő Habsburg Birodalom többé nem tud megálljt parancsolni a magyar szabadságvágynak: 1848-ban kitört a forradalom, és megszülettek a nemzetőrség jogalapját adó 1848-as áprilisi törvények. A nagy lelkesedés közepette Arany János is felcsapott nemzetőrnek, aki meg is verselte a korabeli honpolgárok életérzését. Egyre többen követték a példát, április végére a nemzetőrök országos létszáma elérte az 50–60 ezer főt, ami már a Szent Korona országai területén állomásozó sorkatonaságnál nagyobb élőerőt jelentett.

A Patrióták kisfilmjében láthatunk egy „toborzót”, amit a fiatal, táncra termett legények az állomány feltöltésére szerveztek – a verbuváláson a talpalávalóért felelő muzsikus is kéznél volt Agócs Gergely népzenész-népzenekutató személyében.

Igaz ugyan, hogy a nemzetőrség messze nem jelentett akkora katonai erőt, mint a reguláris alakulatok, de a vasárnapi katonaságnak is nevezett nemzetőrök megtanulták a fegyverforgatást, amit a csatatereken is kamatoztathattak, és ami a legfontosabb, egy egész nemzedékben erősödött meg a cselekvő hazaszeretet.

Az Ősök és hősök produkció az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.