• 2017.12.08.

Összefogás a szórványban rejtőzködő magyar ereklyékért

Összefogás a szórványban rejtőzködő magyar ereklyékért

Összefogás a szórványban rejtőzködő magyar ereklyékért 150 150 Patrióták

Közlemény

A Magyar Patrióták Közössége kezdettől fogva szorgalmazza a magyar állam nagyobb szerepvállalását a határon túli – és különösen a szórványban található – magyar műemlékek, emlékhelyek megóvása terén. Az elszakított területeken a helyi magyar lakosság jelenti a garanciát arra, hogy értékes műemlékeink eredeti funkciójukban és anyagi valójukban megmaradhassanak.

Egy falu, ahonnan a magyarság kihalt: Felsőszálláspatak (Hátszeg-vidék, Hunyad megye – Dél-Erdély)

Trianon után csaknem száz évvel azt tapasztaljuk, hogy a magyar néptalaj jelentős részéről a magyar szó eltűnőben van, a magyar népesség a kihalás küszöbére jutott. Különösen ez a helyzet Dél-Erdélyben, Máramarosban, a Délvidék tájai közül a Temesközben és a Szerémségben, Szlavóniában és a Felvidéken Kassa környékén. Mindenképpen itt volna az ideje, hogy Magyarország megalkossa a Kárpát-medencei szórványstratégiát.

A Magyar Patrióták Közössége kötelességének érzi, hogy a szórvánnyal foglalkozzon. Ennek jegyében az elmúlt egy évben eddig összesen három értékfelméréssel egybekötött látogatást tettünk. Elhatároztuk, hogy a megkezdett programot folytatni fogjuk: a közeljövőben a Szerémségbe utazunk, hogy a Duna-Száva közének magyar emlékeit felkeressük. Az út során felfedezett értékekről egy részletes tanulmány készül majd. Ezen kívül két dél-erdélyi örökségvédelmi látogatást készítünk elő, igaz, ezekre még nem mind sikerült forrást találnunk.

Ahogy magyar közösség nincs magyar érték nélkül, úgy magyar érték sincs magyar közösség nélkül – e felismerés sarkallt minket arra, hogy a szórványközösségek és kultúrájuk megtartásából, sőt gyarapításából részünket kivegyük. Ehhez várjuk a társadalom segítségét!

Magyar Patrióták Közössége ©Budapest, 2014. június 7.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.